Interview met Pieter Zwart, hoofdredacteur Catenaccio.nl

Elke maand brengen wij een stukje van het nieuwe voetbaljournalistieke landschap van Nederland in kaart. In de alweer laatste aflevering van deze rubriek interviewen we Pieter Zwart van het misschien wel succesvolste en compleetste voetbalblog van Nederland: Catenaccio.

De ontwikkeling van Catenaccio.nl is erg interessant, omdat het in 2009 door Thomas Boeschoten, Pieter Zwart en de helaas in 2012 overleden Gino van Montfort opgerichte blog een voorloper is in de Nederlandse ‘nieuwe voetbalmedia’. Na jarenlang aan de weg getimmerd te hebben bij Catenaccio ging Boeschoten de academische wereld in en kwam Zwart bij het summum van de ‘oude voetbalmedia’, Voetbal International, terecht. Toch hebben ze ondertussen, met nieuwe sterkhouders als Nikos Overheul, Marco van der Heide en Philip Schreurs, Catenaccio stevig door laten groeien.

De veelzijdige website, met als tagline ‘vlijmscherpe voetbalachtergronden’, was tijdens het WK van vorige zomer één van de best gelezen media in Blendle en blinkt uit met scherpe, uitgebreide en verrassende analyses van zowel tactiek als de grotere ontwikkelingen in de voetballerij. Catenaccio is dan ook een mooi eindpunt van onze rondvraag door de nieuwe Nederlandse voetbalmedia, om te laten zien hoe een ooit klein begonnen blog zich met succes kan vestigen tussen de aloude namen. Daarom spreken wij met Pieter Zwart over dit succesverhaal.

Wat vind je van de Nederlandse voetbaljournalistiek in het algemeen?

De Nederlandse voetbaljournalistiek kon wel wat opfrissing gebruiken, dat is ook de reden dat wij zes jaar geleden gestart zijn met Catenaccio. Je zag in het algemeen eigenlijk twee trends. Enerzijds had je de copy-paste-websites, die letterlijk stukjes overschreven van persbureaus en andere media. Deze sites voegden weinig toe aan het bestaande aanbod, ook omdat de artikelen geen enkele diepgang hadden. Anderzijds zag je dat de traditionele voetbalmedia weinig ruimte namen voor beschouwing en analyse. Het waren soms meer fans op de tribunes die als het fout ging niet verder kwamen dan de drie typische voetbaloplossingen. Eén: trainer ontslaan. Twee: nieuwe spelers kopen. Drie: de spelers doen hun best niet.

Overigens ben ik wel van mening dat de kwaliteit van de Nederlandse voetbaljournalistiek in het algemeen verbeterd is, met de onthullingen op het gebied van matchfixing van De Volkskrant als lichtend voorbeeld. Maar als ik een goed inhoudelijk verhaal wil lezen over de problemen bij een bepaalde club, dan kijk ik op buitenlandse sites die met hobbyisten geweldig werk verrichten en niet in De Telegraaf.

Wat vind je van de nieuwe initiatieven die de laatste jaren zijn ontstaan op het gebied van blogs, tijdschriften en Twitteraccounts als @DuBlanqeBogarde?

Die nieuwe initiatieven zijn een goede zaak. Het bedient telkens een specifieke doelgroep. Dat is volgens mij waardevol.

Denk je dat er nog ruimte is voor nieuwe initiatieven? Wat mist er op dit moment nog?

Er zijn op dit moment zoveel voetbalsites en blogs dat je zelfs als fanatieke volger waarschijnlijk maar de helft kent. Daarom is het lastig om daar uitspraken over te doen, maar een Nederlandse equivalent van The Swiss Ramble, een voetbalsite die zich puur richt op financiën, lijkt me fantastisch.

Wat is het doel van Catenaccio? Wat maakt jullie uniek?

Wij willen andere artikelen over voetbal schrijven. Over de daadwerkelijke inhoud en met diepgang. Logischerwijs zijn deze stukken dan ook langer dan de meeste artikelen die je over voetbal leest. Wij willen dingen schrijven die nieuwe inzichten bieden op basis van zowel kwantitatieve (statistieken, jaarcijfers, etc.) als kwalitatieve (tactiek, interviews) analyses. Dat uitgangspunt is radicaal anders dan dat van ieder ander voetbalmedium in Nederland, dus dat maakt ons uniek.

Tijdens het WK hebben jullie artikelen gepubliceerd in Blendle, werkte dat goed?

Dat was een bijzonder succesvol experiment. Vrijwel al onze artikelen werden zeer snel trending op Blendle en behoorden tot de best gelezen artikelen van de dag. Het zegt veel dat we qua verkochte artikelen tijdens het WK beter scoorden dan veel traditionele media met hun gehele uitgave. Ook vanuit Blendle is de samenwerking heel erg goed bevallen. Op aandringen van Blendle zelf gaan we binnenkort daar weer artikelen publiceren.

Zou je andere voetbalblogs aanraden om via Blendle geld te verdienen?

Dat staat alle voetbalblogs volledig vrij om te doen. Het is voor ons een lastige afweging geweest om in Blendle te gaan publiceren en daar is binnen de redactie veel discussie over geweest, dus mijn advies is om er in ieder geval heel erg goed over na te denken. Als jij bijvoorbeeld ageert tegen het moderne voetbal waar alles om geld draait, dan lijkt het me geen logische stap om zelf achter de betaalmuur te gaan zitten.

Hoe zien jullie de toekomst van Catenaccio?

Onze toekomst ziet er rooskleurig uit. De afgelopen jaren hebben ons geleerd dat wij niet veel hoeven te schrijven om publiek naar onze site te lokken. Als wij een artikel publiceren, dan weten de bezoekers ons via social media razendsnel te vinden. Dat geeft ons de mogelijkheid om ons uitgangspunt – dat we liever één goed artikel hebben dan vijf matige – ook in de praktijk te brengen. Daarnaast ben ik van mening dat de kwaliteit van onze artikelen nog steeds hoger wordt. Dat is voor mij een belangrijker criterium dan lezersaantallen.

Ons uitgangspunt (kwaliteit boven kwantiteit) is als verdienmodel echter niet rendabel. Daarom zie ik Catenaccio steeds meer als platform waar enerzijds ideeën uitgewisseld worden en anderzijds ambitieuze journalisten zich kunnen tonen aan een groot publiek. Het doet me bijzonder veel deugd dat vrijwel alle vaste schrijvers die wij in de afgelopen drie jaar gehad hebben nu voor traditionele media werken. Onlangs hebben we met Philip Schreurs een jonge, talentvolle nieuwe schrijver gestrikt en we hopen dat wij hem uiteindelijk ook verliezen aan een medium met een groot bereik.

Daarnaast denk ik dat wij ons nog verder kunnen ontwikkelen door ons nog meer op hele specifieke onderwerpen te richten. Het lijkt me geweldig om schrijvers aan te trekken die gespecialiseerd zijn in onderwerpen als financiën, psychologie, jeugdvoetbal en de fysieke kant van het spelletje. Op die terreinen is in de voetbaljournalistiek namelijk nog een wereld te winnen.

Hoe ziet over 10 jaar de voetbaljournalistiek eruit?

Je ziet in de gehele journalistiek de trend dat papieren media steeds meer aan belang verliezen. De internetgeneratie is gewend dat alles gratis en per direct beschikbaar is. Daardoor nemen de inkomsten van kranten en tijdschriften af, dus mijn verwachting is dat we over tien jaar minder papieren media hebben en dat de papieren media die er zijn door geldgebrek van minder kwaliteit zijn. De sleutel ligt wat dat betreft op het internet, maar het ideale verdienmodel is daar nog niet gevonden. Toch tonen sites als Blendle en De Correspondent aan dat mensen wél willen betalen voor kwaliteit, dus dat biedt hoop.

Lees hier de eerdere interviews in onze rondvraag door de nieuwe voetbalmedia:

Neal Petersen, presentator Afkicken TV

Remon Hendriksen, hoofdredacteur Tussen de Linies

Teun Meurs, hoofdredacteur Voetblah

Tom Bodde, hoofdredacteur Panenka Magazine

Foto bovenaan: catenaccio.nl.


Reacties

Eén reactie op “Interview met Pieter Zwart, hoofdredacteur Catenaccio.nl”

  1. […] winnaar aan lopen. Met Catenaccio heeft hij een paar jaar geleden de journalistiek getorpedeerd en dit blog is nu een van de belangrijkste voetbalsites van Nederland. Voetbal International heeft hem al […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *