Column: De terugkeer van Achahbar

Anass Achahbar is net 21, Dirk Kuijt is bijna 35. Ze gaan volgend seizoen strijden om een basisplaats bij Feyenoord, en Stan heeft een duidelijke voorkeur. De Rotterdammers moeten naar zijn mening doen wat ze altijd doen: kiezen voor de jeugd.

Kuijt wordt komende zomer 35. Rond zijn verjaardag traint hij weer mee bij Feyenoord. Aan die club beloofde hij een jaar of tien geleden te zullen terugkeren. Deze week lijkt de deal rond te komen.

Kuijt krijgt het nog druk want hij stelde Quick Boys, FC Utrecht en Feyenoord allemaal wel een keer zijn terugkeer in het vooruitzicht. Bij Liverpool had hij het na enige tijd al zo naar zijn zin dat hij hardop niet uitsloot er z’n carrière te beëindigen en als ik het me goed herinner deed hij in de afgelopen drie jaar die uitspraak ook een aantal keer over Fenerbahçe.

Bij Feyenoord kunnen ze niet wachten op de terugkeer van Dirkie. Hij was erbij toen de Rotterdammers voor het laatst twee keer in één seizoen van Ajax wonnen en daar een dvd’tje van werd gemaakt. Met hem en Salomon Kalou in de spits was Feyenoord een serieuze titelkandidaat. Nu de club na een paar heftig teleurstellende jaren weer min of meer standaard bij de bovenste drie eindigt, is Kuijt volgens velen het laatste puzzelstukje dat nodig is om de schaal naar Rotterdam te halen.

Anass Achahbar had de berichten ook gelezen. Het spitsje, opgeleid door Feyenoord, al een keer verhuurd aan een of andere Duitse club en bijna zonder dat iemand het had gemerkt weer bij de selectie aangesloten, stond zondag ineens bij de elf namen die mochten starten tegen PSV. Met twee prachtige goals zorgde hij ervoor dat Feyenoord de aanstaande kampioen versloeg. Deze hele week zal het in De Kuip nog over hem gaan, totdat de veertien jaar oudere Kuijt wordt gepresenteerd.

De komst van Kuijt gaat de ontwikkeling van Achahbar mogelijk in de weg zitten, ook als de Katwijker als rechtsbuiten wordt ingezet. Het is toch een plaats in de basis die wordt bezet door iemand die over een paar jaar geen voetballer meer is. Bij Feyenoord zullen ze allemaal juist redeneren dat Achahbar van Kuijt gaat leren en zich aan hem zal optrekken. Dat zou kunnen, als Kuijt terugkeert als trainer. Ze zoeken er nog een. In die rol kan hij bovendien alle clubjes nog af aan wie hij z’n terugkeer beloofde.

Foto: goal.com.