De 6 redenen waarom Engelse clubs falen in Europa

Liefst zestien clubs maken nog kans op een Europese beker, maar zelfs in de Europa League is niet één afgevaardigde uit Engeland te vinden. Embarrasing, noemen ze dat in het land van de rijkste voetbalcompetitie ter wereld. Verrassend, wordt het Engelse verzuim veelal genoemd. Maar in feite is het simpel te verklaren. Zes redenen waarom Engeland flopt in Europa.

Als je de Engelse topclubs moet opnoemen, vergeet je er bijna altijd wel een. In de Premier League staat bijna elke week een Klassieker op het programma. Toch slaat Engeland als het de grens over gaat een modderfiguur. Was het eerst nog alleen de nationale ploeg die het land voor lul zette, nu beginnen ook de clubs in Europa negatieve affiches uit te delen. Hamquestion: why?!

1. Geld maakt niet gelukkig

De Premier League staat bekend als de rijkste competitie ter wereld. Gefeliciteerd! Maar wat koop je ervoor als je op Europees niveau de sportieve concurrentie niet aankunt? Chelsea is zo zuinig op de 1-1 in Parijs, dat het voor eigen publiek zelfs tegen tien spelers van Paris Saint-Germain niet durft aan te vallen. Arsenal begint jaarlijks zo slap aan de knock-outfase van de Champions League dat het altijd vlak voor de deadline nog een stuk of drie goals moet maken en daar altijd weer – wat een pechvogels! – net niet in slaagt. En Manchester City… tja.

2. Europees voetbal past niet in de agenda

In de Engelse competitie is het zó dringen om een ticket voor de Champions League, dat de clubs, als ze eindelijk zijn geplaatst, dat toernooi er helemaal niet bij kunnen hebben. Ze moeten zich namelijk plaatsen voor de Champions League, dus de meeste energie wordt verspeeld aan de loodzware competitieduels.

3. Spanje haalt de goede voetballers weg

Cristiano Ronaldo, Gareth Bale, Luis Suarez: allemaal verruilden ze de Premier Leaugue voor de Primera División. Daar word je bij een topclub namelijk wél om de zoveel jaar kampioen. En daar hoor je bij een topclub wél jaarlijks bij de beste acht van de Champions League. Spelers die op individuele klasse het verschil kunnen maken, verlaten Engeland vroegtijdig.

4. Het komt allemaal door José Mourinho

Bij de Premier League denken Europese concurrenten aan Chelsea en bij Chelsea aan Mourinho. Als je zijn zelfvoldane bekkie ziet, wil je winnen als club. Mourinho werkt door in elke Europese wedstrijd waarbij een Engelse club betrokken is. Ook daarom is híj The Special One.

5. Engelse clubs vinden het gênant om de Europa League te winnen

Als in dat land het tweede Europese toernooi serieus genomen zou worden, zou er elk jaar een Engelse winnaar uit de bus komen. Rafael van der Vaart, destijds een van de topspelers, werd door Tottenham Hotspur een aantal jaar geleden niet eens ingeschreven voor het toernooi, zodat hij gespaard kon worden voor de Premier League. De clubs die Engeland in de Europa League voor gezichtsverlies zouden kunnen behoeden, laten het dus na, uit pure arrogantie.

6. Louis heeft gelijk

De voetbalgoden zijn Louis van Gaal uitstekend gezind. Uitgerekend nu King Louis aan het roer staat bij Manchester United, falen zijn Engelse rivalen op het allerhoogste voetbalniveau. Hoe lekker dat hij nu al een lange neus kan trekken: “See you now well? We had must play in the Champions League!”

Foto bovenaan: radikal.com.tr.