Advocaat en Sunderland, de perfecte match

Maandagavond tekende Dick Advocaat een contract bij het Engelse Sunderland. De Haagse trainer moet de club behoeden voor degradatie. Ruben van Vliet legt uit waarom dit alleen maar goed kan komen.

Dick Advocaat is, net als onder anderen Louis van Gaal, een trainer die vaak het mikpunt is van spot. De Haagse trainer werd (en wordt) bijvoorbeeld gepersifleerd door Erik van Muiswinkel. Advocaat is nu eenmaal een aparte man. Als speler was hij een enorme hipster, hij speelde in 1967 al in de Verenigde Staten, bijna vijftig jaar vóór vedettes als Steven Gerrard, David Villa en Frank Lampard het voetballand ontdekten.

Als trainer kent Advocaat ook een kleurrijke loopbaan, waarin hij de bijnaam De Kleine Generaal veroverde. Hij begon bij de amateurclub DVSP uit Pijnacker, vervolgens werd hij na drie promoties met die ploeg assistent-bondscoach bij het Nederlands Elftal onder de ‘grote’ Generaal, Rinus Michels. Vervolgens reisde hij de hele wereld over, van PSV tot Zenit St.Petersburg, en van het Belgische Elftal tot het Zuid-Koreaanse team.

Advocaat toonde zich zijn carrière lang de ‘anti-Ferguson’. Waar de Schot 27 jaar op Old Trafford werkte, bleef Advocaat  altijd maar één of hooguit een paar seizoenen. Zijn langste werkverband was bij Glasgow Rangers, dit avontuur duurde vier jaar. Bij Sunderland begint ‘Tricky Dick’ inmiddels aan zijn twintigste trainersbaantje.

In Sunderland komt Advocaat bij een club die de laatste jaren een sport gemaakt heeft van het ‘balanceren langs de afgrond’. Vorig seizoen finishte de club vijf punten boven de gevreesde degradatiezone, in het seizoen 2012-13 slechts drie punten. Momenteel staat Sunderland zeventiende plek met één punt voorsprong op Burnley.

Sunderland, dat in 1936 zijn zesde landstitel pakte, mag als clubmotto dan wel ‘strevend naar perfectie’ hebben, in de praktijk zijn de prestaties niet overtuigend. Werd de club in 1999-2000 en 2000-2001 nog zevende in de Premier League, daarna werd de tocht naar beneden ingezet, met twee degradaties naar het Championship in de jaren erna. Sinds de promotie in 2007, wisten The Black Cats nooit hoger te komen dan de tiende plek.

De clubleiding heeft vaak geprobeerd Sunderland er weer bovenop te helpen. Met aankopen, maar vooral ook met trainerswisselingen. Na onder anderen Roy Keane en Paolo di Canio is Dick Advocaat de dertiende trainer in dertien jaar. Engelsman Peter Reid was de laatste die langere tijd op de bank zat, tot zijn vertrek in 2002.

Zo heb je dus een trainer van de korte termijn bij een club van de korte termijn. En nu heeft Advocaat negen wedstrijden om zijn nieuwe ploeg in veilige haven te loodsen. Maar met een clubhopper op een trainerskerkhof moet dat zeker lukken.

Foto bovenaan: bookies.com