Waarom de Argentijnse spitsen in topvorm zijn

Argentijnse voetballers zijn op het moment heel lekker bezig. En natuurlijk hebben we het dan niet alleen over Messi, maar ook over onder anderen Gonzalo Higuaín, Sergio Agüero en Carlos Tevez. Wes Beuvink ging op zoek naar het geheim van de Argentijnse topschutters.

Het ontbijt in Argentinië is vaak erg simpel. Mensen eten niet meer dan een geroosterde toast of een croissantje. Op het croissantje zit een beetje jam of wat boter. Een kopje koffie of thee completeert het ontbijt. De lunch, de “Almuerzo”, is altijd een warme maaltijd, zoals Pizza, “Milanesas” (een soort van kleine Wienerschnitzel) of Italiaanse pasta. Als avondgerecht eet men veelal vlees. Vroeger met wat gepofte aardappelen, tegenwoordig zitten er vaak frietjes bij het vleesgerecht.

In vrijwel alle 4 seizoenen (ongeacht de temperatuur) houden Argentijnen graag “Parrilla’s”, de Argentijnse vorm van een Barbecue, wat vrijwel altijd wordt geserveerd met vlees en een saus genaamd “Chimichurri”. Een saus gemaakt van pittige kruiden. Is “Chimichurri” het recept waardoor onder anderen Tevez, Messi en Dybala, maar ook Icardi, Hiquain, Aguero en aanstormend Villarreal-talent Luciano Vietto wekelijks minimaal één doelpunt meepikken? Zijn Argentijnen door hun gemiddeld 60 kilo vlees per jaar de beste topschutters in de grote competities? Zij maken op dit moment in ieder geval de mooiste, maar ook de meeste goals in Europa.

Waarschijnlijk met Messi als grootste inspiratiebron. Kijken naar Messi en beseffen dat je altijd 3 keer zoveel je best moet doen om geselecteerd te worden voor de nationale selectie en een ‘beetje’ in de buurt te komen van het aantal goals van “La Pulga”. Ook zullen we een keer de Argentijnse Hanni Hanna moeten bezoeken, alle bovengenoemde spelers hebben inmiddels een strakke, korte haardracht waar ze in het verleden vaak een wat langere coupe hadden en dus nu net wat harder kunnen rennen. Want wat zijn ze snel allemaal, zonder bal maar ook met bal, alsof ze worden achtervolgd worden door Pablo Escobar of door Kepler Laveran Lima Ferreira, wiens voetbalnaam Pepe is.

Argentinië brengt extreem veel succesvolle aanvallers voort. Alsof ze een soort roofdier-gen bezitten. Alsof ze zijn ontstaan uit een zwangerschap van Maradona en de “Rupornis magnirostris”, de wegbuizerd. Een van de grootste en meest loerende vogels uit Argentinië. Opvallend is dat de meeste Argentijnse spitsen in de Serie A spelen en de top 5 van het topscorerslijstje voor 4/5de deel gevuld is met Argentijnse aanvallers. Icardi en Tevez staan beide op 15 treffers, Higuain op 13 en Palermo-aanvaller Paulo Dybala scoorde al 12 doelpunten. Een relatief hoog aantal voor een subtopper in de Serie A.

Een andere, iets meer rivaliserende factor voor het succes van Argentijnse spitsen is misschien wel de bewijsdrang tegenover de jarenlange Braziliaanse suprematie. Brazilië heeft jarenlang de beste spitsen ter wereld geproduceerd met onder andere Ronaldo, Rivaldo, Romario en niet te vergeten Adriano die jarenlang furore maakte in het shirt van Internazionale, het shirt waar nu het Argentijnse toptalent Icardi in schittert. Brazilië heeft al enkele jaren niet meer de beste spitsen, mannen als Fred en Jo kunnen niet tippen aan het niveau van onder andere Messi en Aguero. Op dit moment zijn de Argentijnse spitsen, de beste ter wereld.

Opvallend is dat de helft van de Argentijnse bevolking Italiaanse afkomst heeft uit de Italiaanse immigratie rond jaren 1800. Argentijnen voelen zich vertrouwd en fijn in Italië, het klimaat verschilt niet veel, en qua taal kunnen de meeste het ook vrij gemakkelijk redden omdat Italiaans redelijk veel lijkt op het Spaans.

De grootste verklaring voor het succes van Argentijnse spitsen is hoogstwaarschijnlijk het zogeheten ‘Badboy-instinct’. Europese spitsen (op Zlatan na maar dat komt misschien door zijn Balkan-roots) zijn veel liever dan Zuid-Amerikaanse spitsen. Argentijnse spitsen zijn killers door een zwaardere jeugd. Ze zijn minder vertroeteld dan de West-Europese jongetjes. Dat waren braafste jongetjes van de klas, jongetjes die op elk moment de waarheid vertellen, de ‘Badboys’ liegen en doen dingen stiekem. Behalve misschien dat kleine Argentijnse voetballertje van Barca. Argentijnse spelers houden van een groot stuk biefstuk met “Chimichurri” en stiekem elke week een of twee goaltjes meepikken. Dat ventje van Barca maakt er trouwens wel eens drie in een wedstrijd toch?

Foto bovenaan: skysports.com