De 6 excuses voor Ángel di María’s rampseizoen

Wij zijn fan van rasvoetballers als Ángel di María. Alleen is onze Ángel op dit moment bij Manchester United een beetje uit vorm en krijgt hij veel kritiek in Engeland. De Argentijn heeft echter nog niet al zijn bewonderaars verloren, wij nemen het hoe dan ook voor hem op. We hebben zes excuses voor hem.

Ángel di María kwam in de zomer voor 75 miljoen euro naar Manchester United. Nu het team van Louis van Gaal met heel veel moeite meestrijdt om de derde plaats in de Premier League en Di María niet elke wedstrijd vijf doelpunten maakt, wijzen de ‘kenners’ hem aan als een dramatisch slechte aankoop. Dat kan natuurlijk niet, er zijn genoeg verklaringen voor Di María’s vormdip:

1. Ángel hoort niet de ster te zijn

Zoals we ooit in onze ode aan Ángel di María schreven is de Argentijn een geboren underdog. In zijn geboortestad Rosario stond hij altijd in de schaduw van Lionel Messi, in Madrid in die van Cristiano Ronaldo. Omdat er naast die twee niet heel veel spelers beter zijn dan Di María is het logisch dat hij nu bij United de rol van sterspeler op zich moet nemen. Dat zit alleen totaal niet in hem. Hij is bescheiden, rustig, een beetje schuw en iemand die ver van de spotlights lekker zijn wedstrijdjes moet spelen. Hij is een kunstenaar, een gevoelig mens.

2. Ángel is het slachtoffer van Jorge Mendes en Florentino Perez

Jorge Mendes, de grootste handelaar van de voetbalwereld, had in de zomer weer wat nieuwe Bugatti Veyrons nodig en dus was het zaak om de duurste spelers uit zijn stal een transfer te laten maken. De zaakwaarnemer annex spelerseigenaar liet zijn WK-ster James Rodriguez van AS Monaco naar Real Madrid gaan, Real-voorzitter Florentino Perez trapte daar door zijn onstilbare honger naar Galácticos in. Perez haalde ook nog de andere WK-uitblinker, Toni Kroos, en toen was Mendes’ andere cliënt, Di María, overbodig in Madrid. Hè wat vervelend! Snel verkopen voor 75 miljoen. Perez blij, Mendes blij, Manchester United blij. En Di María? Die had liever in Spanje willen blijven.

3. Ángel is geen Premier League-speler

Met de bouw van een Ethiopische marathonloper is Di María niet bepaald op zijn plaats tussen de UFC-fighters van de Engelse competitie. In Spanje kon Ángel nog lekker rabona-voorzetjes geven of dribbelen op zijn eigen helft, in Engeland word je dan de skybox in getrapt. De watervlugge technicus Ángel di María is niet de juiste man voor de Premier League en is net als bijvoorbeeld Juan Mata of Jesús Navas slechts een bruikbare speler voor in het roulatiesysteem, maar niet de sterspeler die hij in elke andere competitie zou zijn.

4. Ángel is bang voor inbrekers

Iedereen weet dat Ángel di María geen jongen is die in zijn Ferrari over de boulevard scheurt, hem dubbel parkeert voor een stripclub en vervolgens al shotjes drinkend geld gooit naar schaars geklede dames. Nee, hij zit liever met zijn niet bijzonder aantrekkelijke vrouw een avondje op de bank, naar Say Yes to the Dress te kijken. Dat idyllische leven is echter wreed verstoord door een groep inbrekers die in februari zijn huis binnen probeerden te dringen. Onze arme Ángel heeft daarna waarschijnlijk geen oog meer dichtgedaan.

5. Ángel speelt in een raar elftal

Geweldige spelers als Robin van Persie, Wayne Rooney, Radamel Falcao en Juan Mata presteren ook niet zo goed als ze normaal doen. Louis van Gaal heeft Manchester United nog steeds niet echt op de rails gekregen en goochelt met zijn opstelling. Di María heeft zijn hele leven in fantastische teams gespeeld, bij Argentinië, Benfica en Real Madrid, en moet het nu doen in een zwalkend elftal. Dan verwachten ze ook nog eens dat hij de kar gaat trekken, dat is niet te doen.

6. Engelsen zijn dom

Zoals we hier in Nederland ons een hele week boos hebben gemaakt over Memphis Depay, die vervolgens in het weekend weer laat zien waarom hij een topper is, zit Engeland ook vol met opportunisten en napraters. Als één iemand eenmaal een speler als zondebok aanwijst, wijst iedereen met hem mee. Blijkbaar zijn ze vergeten hoe fantastisch Ángel di María kan voetballen en kunnen ze bovenstaande vijf verklaringen zelf niet bedenken.

Foto bovenaan: ibtimes.com.