Heeft SC Heerenveen het nieuwe La Masía?

Hét transfernieuws van dit weekend is toch wel de overstap van Daley Sinkgraven van SC Heerenveen naar Ajax voor de som van 6,5 miljoen euro. De middenvelder is niet de eerste uit de jeugdopleiding van de Friezen die de hemel gaat bestormen. Gaat de Friese variant van La Masía gouden tijden tegemoet?

Natuurlijk valt er te discussiëren over wanneer iemand echt een ‘product’ uit de jeugdopleiding van een club is. Zo haalt bijvoorbeeld Ajax wel eens een Deen van zestien jaar oud die twee of drie jaar later debuteert in de Arena. Eigen jeugd of niet? Die vraag kan je ook stellen bij Kenny Otigba, die tot zijn zestiende in Hongarije speelde.

Over de eerste twee succesvolle voormalig jeugdspelers van SC Heerenveen valt ook te discussiëren. Luciano Narsingh groeide op bij onder anderen Ajax, voor hij in SC Heerenveen de juiste club had gevonden om door te breken. Hetzelfde geldt voor Bilal Basacikoglu. Beide spelers zijn inmiddels voor enkele miljoenen verkocht aan respectievelijk PSV en Feyenoord. Sinkgraven, de meest recente goudmijn van SC Heerenveen, speelde al wel sinds 2006 in de jeugd. Ook Hakim Ziyech heeft voor zijn overgang naar FC Twente afgelopen zomer de hele jeugdopleiding doorlopen.

Los van hoe lang de jeugdspelers al bij SC Heerenveen spelen, staan er heel wat potentiële financiële meevallers onder contract in Friesland. Verdediger Doke Schmidt draagt al sinds 2003 het shirt met de pompeblêden, zijn collega Pelé van Anholt zelfs al een jaar langer. Joost van Aken, die na een mislukt avontuur op z’n zestiende bij SC Heerenveen terecht kwam en de ‘uitheemse’ Stefan Marzo. En dan kan trainer Dwight Lodeweges ook nog de eerder genoemde Kenny Otigba achterin opstellen. De vijf verdedigers speelden ieder al minstens twaalf wedstrijden.

En dan hebben we nog niet eens al het verdedigende talent van de blauw-witten gehad. De beloftes Jerry St. Juste en Willem Huizing vertonen al minstens tien jaar hun kunsten in Friesland. Behalve deze zeven verdedigers heeft SC Heerenveen ook nog talent in andere linies lopen, zoals de inmiddels vrij bekende Luciano Slagveer en de spits met de mooiste naam van Nederland: Pelle van Amersfoort.

Lange tijd is SC Heerenveen bekend geweest om twee zaken: Scandinavisch talent en goede spitsen. Maar na Narsingh, Basacikoglu, Ziyech en nu dus ook Sinkgraven lijken de Friezen het binnenlandse talent ontdekt te hebben.

Foto bovenaan: gelderlander.nl