Column: The Daley Mail

Afgelopen week was er opvallend nieuws rondom Daley Blind. Hoewel, daar dacht Stan van den Steenhoven anders over. Hij had het allang zelf bedacht moeten hebben: de speler van Manchester United beantwoordt al zijn fanmail zelf. Nieuws uit de ‘het-kon-ook-niet-anders-categorie’.

Een week geleden zag ik tijdens de wedstrijd Manchester United – Southampton in gedachten Danny Blind in Diemen op de bank voor de televisie zitten. Hij had er een biertje bij gepakt, want de vijf zat al in de klok en zijn zoon stond na weken van blessureleed weer in de basis – er viel dus iets te vieren. Ik heb tijdens die wedstrijd een paar keer aan Danny gedacht. Ik hoorde hem vloeken toen Southampton scoorde. Ik zag in gedachten zijn teleurstelling toen Juan Mata in de slotfase een voorzet van Daley niet afrondde.

Zo denk ik geregeld aan de familie Blind. Dat opgebiecht hebbende, is meteen verklaard waarom ik me zo in mijn gelijk bevestigd voelde toen ik de volgende kop las: ‘Bescheiden Blind beantwoordt alle fanmail zelf’. Blind & Blind zijn inderdaad gewoon mensen. Dat is nieuws uit de het-kon-ook-niet-anders-categorie. ‘Matthijs van Nieuwkerk leest weleens een boek helemaal uit voordat hij het in DWDD bespreekt.’ ‘Mark Rutte heeft weleens een date gehad.’ ‘Aad de Mos kijkt soms een avond geen voetbal.’ Dat soort nieuws.

Ik verweet mezelf dat ik dit nog niet bedacht had. Natúúrlijk leest Blind al z’n fanmail zelf. Waarschijnlijk vindt hij het nog leuk ook. Dat Danny belt: “Wat doe je vanavond?” Daley: “O, gewoon, rustig. Beetje m’n mail beantwoorden en bijtijds naar bed.” Ja, ik kan dagen op zo’n nieuwsbericht teren. Ik zie in gedachten Wayne Rooney in een nachtclub geld in het slipje van een paaldanseres stoppen, terwijl Blind vier kilometer verderop nog een kop koffie zet voor bij de laatste tien brieven. Want hij schrijft niet alleen mails terug, hij beantwoordt ook per ouderwetse briefpost. Met gesigneerde foto en handgeschreven envelop.

Daley komt om in de fanmail sinds hij wekelijks een rood shirt met een Manchester-embleem erop draagt. Hij krijgt van supporters van over de hele wereld tekeningen toegestuurd en zet er enthousiast een foto van op zijn Facebook-pagina. Een halfjaar lang voelt hij zich al Sinterklaas. En dat terwijl hij met 17,5 miljoen euro een koopje was voor zijn nieuwe werkgever.

Blind die al zijn mail zelf beantwoordt, ik kreeg het maar niet uit m’n hoofd. Zaterdag tijdens Queens Park Rangers – Manchester United zag ik hem bij elke balaanname hondstrouw achter een stapel brieven zitten. Ik mailde hem in de rust, toen Louis van Gaal zich tijdens zijn donderspeech waarschijnlijk afvroeg ‘Why in Godsname the stand still zero-zero was?!’ Binnen twee minuten had ik reactie: ‘Ben aan het voetballen, sorry. Mail je later terug!’

Foto bovenaan: Dailystar.co.uk