De 6 redenen waarom de Europa League fantastisch is

Maandag is de loting van zowel de Champions League als de Europa League. Zelf zijn we veel nieuwsgieriger naar de ‘tweede’ Europese beker dan naar het Kampioenenbal. Waarom? Wij geven je zes redenen.

Veel mensen kunnen niet wachten tot de knock-outfase van de Champions League begint. Clubs als FC Barcelona, Real Madrid, Bayern München en Manchester City kruisen de degens. Hartstikke leuk allemaal, maar wij van Buitenkant Voet kiezen toch echt voor de Europa League.

1. Mooiere clubs

Het hart van de voetballiefhebber gaat toch net even iets harder kloppen als Celtic of Liverpool het veld betreedt. Niet dat ze oogstrelend voetbal spelen, maar de clubs zelf zijn en blijven geweldig. Waarschijnlijk zijn er heel wat teams die hopen tegen één van deze twee te loten. Een mooi affiche en een verslaanbare tegenstander. Ideale combinatie. Naast deze twee traditieclubs zijn er nog andere klinkende namen als Napoli, Internazionale, Sevilla en Tottenham Hotspur.

2. Chauvinisme

Wij zijn niet vies van een beetje vaderlandsliefde. En de liefde wordt beantwoord door drie Nederlandse clubs: Ajax, Feyenoord en PSV. De Rotterdammers hebben een geplaatste status, de andere twee ploegen hebben dat niet. Maar alledrie kunnen ze een mooie tegenstander loten. En we zullen ze alledrie aanmoedigen. Want het is ook wel belangrijk voor de punten op die fijne UEFA-lijst.

3. Alan & Soriano

Red Bull Salzburg is een afschuwelijk commercieel gedrocht. De club zit sinds 2005 in de klauwen van een fabrikant van mierzoete energiedrankjes. Middenin al die koude sfeerloosheid die er hangt binnen de gemaakte club zijn er twee warme lichtpuntjes: Alan en Jonathan Soriano. De Braziliaan scoorde in de poulefase van de EL acht keer in zes wedstrijden, terwijl de Spanjaard in 88 wedstrijden voor RB Salzburg 79 keer doel trof. En deze spitsen kan je beide aanschouwen in de Europa League.

4. Dnjepr Dnjepropetovsk

Ja, het is een klassieker. Zoals je een Duitser ‘Scheveningen’ laat zeggen, moet de stagiair bij Studio Sport op zijn eerste dag ‘Dnjepr Dnjepropetovsk’ tien keer achter elkaar zeggen. En ik geef toe, de naam foutloos typen is al vrij lastig. Maar anderen horen struikelen over de uitspraak is stiekem toch best leuk. En over struikelen gesproken: dat kan de tegenstander van de Oekraïense club ook zomaar overkomen.

5. Sierd de Vos

You either love him or you hate him. Sierd ‘Koekoek’ de Vos. Voor zijn fans is het jammer dat de rechten van de Champions League naar SBS zijn gegaan, maar daar staat tegenover dat de rechten van de Europa League de komende jaren gewoon bij RTL blijven. Dus kan je lekker ‘genieten van / je ergeren aan’ (doorstrepen wat niet van toepassing is) El Sierd.

6. Onvoorspelbaarheid

Het grootste verschil tussen de Europa League en de grote broer is de mate van voorspelbaarheid. De knock-outrondes Champions League kan je redelijk simpel invullen met de grootste clubs van Europa. Maar hoe het een treetje lager zal verlopen, is toch even wat spannender. Wat kan Feyenoord in de huidige vorm? Is Red Bull Salzburg zo onverslaanbaar als de ploeg lijkt? En hoe zullen de CL-afvallers presteren? Vanaf donderdag 19 februari gaan we het zien.

Foto bovenaan: De Braziliaan Alan is momenteel de topscorer van de Europa League met acht goals (Bron: Bleacherreport.net)