Heeft België de Ebbenhouten Schoen nog nodig?

In ‘Balletje opgooien’ probeert Ruben van Vliet je elke twee weken aan het denken te zetten. Dit kan zijn door tegen de spreekwoordelijke stroom in te roeien, of een onderbelicht onderwerp te bespreken. Deze keer gaat het over de Ebbenhouten Schoen.

De verschillende individuele prijzen in de voetbalwereld worden ruwweg in twee periodes uitgereikt. Halverwege het seizoen en aan het einde van het seizoen. Momenteel zijn we bijna halverwege het seizoen, dus worden er prijzen als de Puskas Award voor mooiste doelpunt van het kalenderjaar uitgereikt. Ook de Gouden Bal voor de voetballer van het jaar is een goed voorbeeld.

Aan het einde van het seizoen worden logischerwijs de spelers die in dat seizoen uitblonken, geëerd met een prijs. Zo krijgt de beste speler van de eredivisie de Nederlandse Gouden Schoen. Vorig jaar was dat Daley Blind, ook Luis Suarez, Dirk Kuyt en Theo Janssen hebben een Schoen in hun prijzenkast.

Ook in België hebben ze een Gouden Schoen. En net als in Nederland is die voor de beste speler van het seizoen in de nationale competitie. Sinds 1992 is er echter ook een Ebbenhouten Schoen bij onze Zuiderburen. Die prijs is ook voor de beste speler van het seizoen in de competitie, maar die speler moet wel Afrikaanse roots hebben. Dus óf hij is zelf geboren op het continent, of minstens één van zijn ouders zag daar het levenslicht.

De Ebbenhouten Schoen is een idee van de African Culture Promotion en de Franstalige Belgische publieke omroep RTBF. Naar verluidt om de talentvolle voetballers met Afrikaanse roots meer aandacht te geven. Op zich een nobel streven, toch?

Maar wanneer kom je nog in aanmerking voor de Ebbenhouten Schoen? Bij de laatste edities was de winnaar zeven keer geen geboren Afrikaan. Eén van de ouders (of beiden) werd wel geboren in Afrika. Maar hoe zit het met de generatie erna? Is de zoon van de geboren Belg Romelu Lukaku straks een potentiële winnaar? Of zit de roots dan al ‘te ver weg’?

En zou je dan ook niet een prijs moeten instellen voor bijvoorbeeld voetballers met Zuid-Amerikaanse of Aziatische roots? Hier in Nederland zou je ook allerlei ‘aparte’ Schoenen kunnen uitreiken, er zijn heel wat verschillende nationaliteiten en culturen te vinden in de Eredivisie.

Je kan wél concluderen dat het ‘meer aandacht geven aan voetballers met Afrikaanse roots’ aardig gelukt is. Mbark Boussoufa (Marokkaanse roots) won twee keer de Belgische Gouden Schoen, ook de Congolees Dieumerci Mbokani en de Ivoriaan Aruna Dindane mochten de prijs in ontvangst nemen.

En kijk eens naar de Rode Duivels. In de selectie van half november dit jaar zaten zes spelers met Afrikaanse roots: Moussa Dembele (Malinese roots), Nacer Chadli en Marouane Fellaini (Marokkaanse roots), Christian Benteke en Romelu Lukaku (Congolees) en Divock Origi (Keniaanse roots).

Voetballers met Afrikaanse roots hebben dus prima kans op de Belgische Gouden Schoen en ze worden ook uitgenodigd voor het Belgische Elftal. Je kan je dus afvragen of de Ebbenhouten Schoen nog echt nodig is.

Foto bovenaan: Mbark Boussoufa won in 2010 voor de derde keer de Ebbenhouten Schoen. Bron: Sporza.be.