Column: Handdoek gooien

Als de vernieuwde site van Buitenkant Voet ook maandag nog niet in de lucht zou zijn, zou Enzio Bakker de handdoek werpen. Dat liet de hoofdredacteur me laatst weten.

Ik vond dat nogal riskant. Hij had al twee keer de onthulling van de nieuwe site moeten opschuiven en door zo’n uitspraak te doen maak je de druk op jezelf onnodig groot. Mijn zorgen bleken terecht: vandaag verschijnt de maandagcolumn op een niet-maandag. Het is allemaal Enzio’s schuld, ook dat collega Cas Broxterman en ik de laatste tij­­d haantjesgedrag vertoonden en intern onze ego’s botsten. De vertraagde lancering van de site is geen oorzaak maar slechts de aanleiding van zijn exit.

Het kon zomaar eens donderdag of vrijdag worden dat de nieuwe site en daarmee de maandagcolumn de lucht inging. Ik weet dus niet of Oranje, op het moment dat dit stukje verschijnt, al tegen Mexico heeft gespeeld, maar neem maar van me aan: het was of wordt niks. Als Guus Hiddink écht een statement wil maken, doet hij geen Enzio Bakkertje, maar stapt hij nú op, ongeacht welke dag het is. Ongeacht of de oefeninterland en de kwalificatiewedstrijd tegen Letland nu wel of niet al gespeeld en verloren zijn.

Door zijn lot aan ‘Letland-thuis’ te verbinden, bevestigde Hiddink dat het klaar is met hem. Als het van zo’n lullige potje moet afhangen of je wel of niet blijft, is het tijd om te gaan. Daar kwam maandag bij dat Wesley Sneijder twitterde dat hij zin heeft in de interlands en het een eer blijft om voor Oranje uit te komen. Zorgelijk. Sneijder heeft over de honderd interlands gespeeld, dus dit is zoiets als twitteren dat je zin hebt om naar het toilet te gaan.

Hiddink kan gerust zijn tas pakken. Er staat één iemand heel erg te dringen om hem op te volgen. Iemand die in Amerika alleen zijn auto en meubels hoeft te verkopen en dan naar Zeist kan komen. Met die uitspraak liet hij vorige week weten wel zin te hebben in de minst begeerde trainersstoel van Nederland, die van NAC Breda. Dat is een stoeltje waar de zaag al naast ligt, dan moet de functie bondscoach ook wel te doen zijn. Uitgerekend Robert Maaskant schreef in de jaren negentig ‘Bondscoach worden!!!’ als motivatie bij zijn aanmelding voor de Cursus Coach Betaald Voetbal. Als het echt moet wil hij nog wel naar Nederland komen zwemmen. Wat zou het een stunt zijn van de KNVB om hem aan te stellen. Komt het uit, dan gaat het de komende zes maandagen op Buitenkant Voet over Maaskant. Mits de site dan al in de lucht is, natuurlijk.

Foto bovenaan: optimaalfm.nl.