Column: Guardiola’s trots

Voetbal werd vorige week weer normaal. Nederlandse clubs laten punten liggen in Europa, Feyenoord en PSV winnen bij de provincieclubs en Jack van Gelder is de gezellige buurman die op elke verjaardag het hardst en het langst lacht.

Josep Guardiola is in dat licht de dissonant. Guardiola – u weet wel: dat mannetje dat op z’n 36ste al 25 keer de Champions League had gewonnen en acht sabbaticals had genomen – speelde zondag met Bayern München 0-0 gelijk bij Borussia Mönchengladbach. Bayern München – u weet wel, die club die elke wedstrijd met minimaal 5-0 wint en als dat niet het geval is uit principe geen punten bijschrijft – mag helemaal niet gelijkspelen bij Gladbach. Dat weet u, dat weet ik, dat weet het omaatje dat achter haar rollator naar de supermarkt wandelt.

Guardiola besloot de teleurstellende 0-0 anders uit te leggen. “Ik ben zeer, zeer trots op mijn ploeg en onze tactiek. We hebben gecontroleerd gespeeld en in de eerste helft geen counter tegen gekregen.” Het was een reactie die goed had gepast bij de 7-1 overwinning, van vijf dagen eerder tegen AS Roma. Die was zo belachelijk spectaculair, dat Youri Mulder bij de NOS gewiekst zijn stoel liet zakken om te verbloemen dat Jack van Gelder van het lachen om die wedstrijd bijna in zijn broek piste.

Die, zelfs voor Bayern München, krankzinnig verlopen wedstrijd, analyseerde Guardiola uiteraard weer heel anders. De Spaanse trainer zegt, waarschijnlijk om zijn genialiteit te waarborgen, altijd het tegenovergestelde van wat logisch is. De zege in Rome was dus volkomen kut. Of, nou ja: “Het kan nog beter. We gaven bijvoorbeeld in het begin van de tweede helft te veel kansen weg.”

Zo doet Guardiola dat dus. Elke keer de boel volledig omdraaien. Ik weet niet of hij vader is, maar zo ja, dan weet ik wel hoe dat thuis ongeveer gaat. Tekent zijn kind met één kleurpotlood een auto zonder ramen en met vijf wielen, hangt hij het goud omlijst in de hal van zijn huis. Krijgt elk bezoek bij binnenkomst een presentatie van een uur. Pakt z’n kind in de supermarkt een pak melk voor hem uit de schappen, rijdt hij daarna met hem/haar naar de McDonald’s. Wordt het kind jaren later de nieuwe Messi, zegt Guardiola na iedere Gouden Bal: “Het kan nog beter.”

Sommige figuren in de voetbalwereld blijken nog steeds moeilijk te volgen. Maar gelukkig werd het in Nederland deze week weer redelijk normaal. PSV, Ajax en Feyenoord vormen gewoon weer de top drie. Ik ben er zeer, zeer trots op.