Column: De excuses van El Ghazi

Anwar El Ghazi logde dit weekend kort na zijn wedstrijd met Ajax in op Twitter. Hij had met zijn club voor de vierde keer in 2014 niet van PEC Zwolle gewonnen en had daar behoorlijk de pee over in.

Waar voetballers in het verleden Twitter al meer dan eens gebruikten om bijvoorbeeld de scheidsrechter de schuld te geven, deed El Ghazi iets anders. Het negentienjarige talent, dat pas zeven keer meedeed bij Ajax, toonde berouw: “0-0 gespeeld. Mijn excuses voor deze trieste wanvertoning. Ik leer van mijn fouten, elke keer opnieuw. Geloof me.”

Ja, de puntendeling tegen PEC had El Ghazi geraakt. En dat terwijl het tegen de Beker- en Johan Cruijff Schaal-houder elke keer een stukje beter gaat: eerst 5-1 verlies, toen 1-0 verlies en nu al 0-0. Maar El Ghazi had gehoopt op driemaal scheepsrecht en nu moest worden erkend dat – of Frank de Boer nu wil of niet – PEC toch echt Ajax’ nieuwe angstgegner is.

‘Een trieste vertoning’ dus. Tien minuutjes had El Ghazi meegedaan en daarin waren zo een beetje al zijn acties mislukt. Kapot was hij ervan. Gebroken. Als de maker van een eigen doelpunt in de extra tijd van de verlenging van een bekerfinale, zo logde hij in op Twitter. Met het hoofd wat gebogen en z’n shirt over één schouder hangend, zat hij in de kleedkamer. Naast hem maakten Schöne en Zimling vrolijk een selfie.

El Ghazi baalde. Niet alleen van de remise, maar ook omdat een tweet maar uit 140 tekens mocht bestaan. Het liefst had hij een brief geschreven. Aan zijn collega’s, de supporters en iedereen die Ajax lief is: “Ik ga nu even heel diep door het stof. Ik schaam me voor deze wanvertoning en besef heel goed wat ik heb gedaan. Wat sommige mensen nog weleens vergeten is dat ik nog maar negentien jaar ben. Ik moet nog een hoop leren, maar werk daar elke dag aan. Ik train hard en doe mijn stinkende best. Dat ik vandaag zo liet afweten valt niet goed te praten, maar het enige dat ik nu kan doen is goed in de spiegel kijken. Dat zal ik doen, geloof me. Liefs, El Ghazi.”

El Ghazi twitterde zichzelf zondag tot de schlemiel van het weekend, toen menig voetbalkijker alweer was vergeten dat hij was ingevallen. Hij leert van zijn fouten, hopelijk ook in de tweet. Dat ‘0-0 gespeeld’ had hij namelijk weg kunnen laten. Wist iedereen al en op de plaats daarvan hadden mooi nog extra excuses gekund. ‘Sorry, echt…’ Het had er nog precies bij gepast.

Lees meer over Anwar El Ghazi: Nieuwe Eredivisietalenten rammelen aan de poort

Foto bovenaan: destentor.nl.