Levensvraag: kan Dirk Kuyt puur op wilskracht ook in andere sporten de top halen?

“Some people believe football is a matter of life and death. I can assure you that it’s much, much more important”, zei Bill Shankly ooit. Om die uitspraak te eren beantwoorden wij elke week een vraag van levensbelang.

Deze week is ons centrale vraagstuk in onze zoektocht naar levensverrijkende kennis: kan Dirk Kuyt puur op wilskracht ook in andere sporten de top bereiken? De inmiddels ex-international die 104 wedstrijden op zo veel mogelijk verschillende posities speelde om de trots van onze natie te verdedigen, houdt het voor gezien in Oranje. Als 34-jarige routinier met een zilveren en bronzen WK-medaille op je palmares is het inderdaad ook wel mooi geweest.

Ondertussen schrijven Neerlands voetbalcolumnisten lofzangen op Kuijt, die volgens hen met een groot gebrek aan talent alsnog de wereldtop haalde. Voor FC Utrecht zou hij eigenlijk te slecht zijn, maar puur op karakter werd hij publiekslieveling en sterspeler. Hetzelfde gebeurde bij Feyenoord, Liverpool en het Nederlands Elftal. Sjoerd Mossou beschreef hem treffend als “de voetballer bij wie je soms het gevoel bekruipt dat je het zelf veel beter kunt. De speler die 104 interlands speelde voor Oranje, maar die altijd een beetje amateurvoetballer bleef.”

Dirk Kuyt kan niet voetballen, maar bereikte puur op wilskracht de top. Dirk Kuyt kan ook niet wielrennen, dus reken maar dat hij binnen drie jaar top tien rijdt in de Tour. Misschien stuitert hij net zo vaak over de weg als Robert Gesink, maar Dirk weet alleen wat opstaan is, niet wat opgeven is. Met kwijl van zijn kin tot aan de spaken van z’n fiets zal Dirk de bergen over sleuren in het wiel van Alberto Contador, en in de vlakke etappes zal hij de sprint ook nog even aantrekken.

In 2016 zien we Dirk weer in Rio de Janeiro, op de Olympische Spelen. Afgetraind als altijd, in een speedo’tje, naast Michael Phelps. Nadat hij hortend en stotend de bronzen medaille wint (want de allerhoogste prijs pakken is hem in zijn hele loopbaan nooit gelukt), zal hij een paar dagen later tweede worden achter Usain Bolt op de honderd meter sprint. Puur op wilskracht, dat begrijp je wel.

Je begrijpt ook wel dat dit allemaal flink overdreven is, net als de odes van veel ‘kenners’. De wilskracht van Dirk is namelijk niet zó groot dat hij daardoor alles kan. Dirk Kuijt is naast alleskunner en oermens óók gewoon een talentvolle voetballer. Dat wordt helaas te vaak vergeten.

Lees meer over Dirk Kuyt: De wankelende positie van posities

Foto bovenaan: detwichter.wordpress.com.