Malmö FF, de jeugd heeft de toekomst

Eén van de twee debutanten in de groepsfase van de Champions League dit jaar is het Zweedse Malmö FF. En waar de andere ‘first timer’ Ludogorets de hulp kreeg van een rijke baas, doet de oude club van Zlatan het op eigen kracht: met zelfopgeleide spelers.

Malmö FF hoort in Zweden tot de absolute top met zeventien landstitels en veertien nationale bekers in de kast. In 1999 degradeerde de club echter naar het tweede niveau. Maar mede dankzij Zlatan Ibrahimovic keerde Malmö in 2001 terug. De spits werd door zijn goede prestaties verkocht aan Ajax.

Na de terugkeer pakte Malmö onder meer drie keer de nationale titel. In 2010 deden ‘The Blues’ dat met een team dat gemiddeld 23,8 jaar oud was. Daarmee is het de jongste kampioensploeg ooit in Zweden.

Champions League
Enkele jaren na de promotie van 2001 plaatste Malmö FF zich  in 2005/2006 voor de voorronde van de Champions League. Het Zwitserse FC Thun was echter te sterk. In 2011/2012  werd de club uitgeschakeld door het Kroatische Dinamo Zagreb, het team dat later grote bekendheid kreeg dankzij de ‘knipoog-Kroaat’ Domagoj Vida.

Drie maal is scheepsrecht: Dit jaar lukte het Malmö eindelijk om de poulefase van de CL te bereiken. Deze keer waren het Letse Ventspils, het Tsjechische Sparta Praag en het Oostenrijkse Red Bull Salzburg geen onneembare vesting voor Malmö. De loting voor de poulefase is met Atletico Madrid, Juventus en Olympiakos Piraeus duidelijk lastiger.

Spelersmateriaal
De club die de broodheer was van Ibrahimovic, Jari Litmanen en Afonso Alves herbergt nu vooral jong talent. Aangevuld met ‘oudjes’ als oud-Ajacied Markus Rosenberg en Matias Concha lijkt er een aardige mix te zijn gevonden.

Liefst tien spelers in de huidige selectie zijn product van de eigen jeugdopleiding. Zonder een oliesjeik, maar met slimme sponsoring van onder anderen de Swedbank, besloot de club te investeren in de jeugdopleiding en dat lijkt zich nu voorzichtig te gaan uitbetalen.

Kleine kanttekening is wel dat niet alle jeugdspelers piepjonge talenten zijn die vorig jaar nog anoniem voor vrienden en familie hun wedstrijdjes speelden. Zo is de eerder genoemde Rosenberg na avonturen bij onder anderen Ajax en Werder Bremen in februari teruggekeerd in Zweden. En de Albanees Agon Mehmeti wist niet te overtuigen bij Palermo.

De vraag is nu: zal het trainer Age Hareide lukken om met dit jonge, en vooral onervaren team voor een verrassing te zorgen in de zware poule? Of gaat het gebrek aan ervaring Malmö FF opbreken? Een derde plaats in de poule lijkt zeker niet onmogelijk.

Foto bovenaan: eurosport.se.