De definitieve doorbraak van Artem Dzyuba

Spartak Moskou is het nieuwe seizoen uitstekend begonnen; op de oorwassing tegen FC Krasnodar na won het tot dusverre alle wedstrijden. De man die daar met zijn doelpunten de meest voorname rol in speelt is Artem Dzyuba, die op zijn 26ste éindelijk zijn langlopende belofte in lijkt te gaan lossen.

Artyom Sergeyevich Dzyuba maakt al in 2006 zijn debuut voor Spartak Moskou. De 1.96m lange, kopsterke spits wordt vanaf dat moment gezien één van de grotere talenten van Rusland, maar slaagt er steeds maar niet in om op langere termijn een vaste waarde te worden in het eerste elftal van Spartak Moskou. Ook een verhuurperiode aan Tom Tomsk brengt daar geen verandering in.

Als hij aan het begin van het seizoen 2013/2014, door de aanwezigheid van Yura Movsisyan, Majeed Waris en Lucas Barrios, opnieuw op het tweede plan dreigt te geraken, besluiten Spartak Moskou en hijzelf tot een verhuurperiode bij FC Rostov. En daar begint het balletje eindelijk te rollen; Rostov draait een prima seizoen, wint zelfs de beker en Dzyuba is met 17 doelpunten in 28 wedstrijden de grote man.

Tot deelname met Rusland aan het WK in Brazilië leidt het goede seizoen van Dzyuba niet, maar hij staat wel weer op de kaart. En het is vervolgens de nieuwe Spartak-trainer Murat Yakin (gekomen van FC Basel) die Dzyuba – evenals andere nagenoeg afgeschreven krachten als Kim Källström en José Manuel Jurado – de kans geeft om zich als basisspeler te bewijzen. Een kans die de spits met beide handen aanpakt, getuige zijn trefzekerheid in de eerste weken van het nieuwe Premjer Liga seizoen; afgelopen zaterdag scoorde hij tweemaal tegen FC Ufa (waarvan de tweede dankzij een heerlijke assist van Quincy Promes) en dat brengt zijn huidige seizoentotaal alweer op 6 goals in 5 wedstrijden.

Aangezien hij leek af te stevenen op een rol als bankzitter bij Spartak, zag ik Dzyuba aanvankelijk als een mooie optie voor Feyenoord of Ajax (beetje raar van mij, het valt te betwijfelen of Marc Overmars/Martin van Geel hem überhaupt kennen). Maar in zijn huidige vorm laat Spartak hem natuurlijk met geen mogelijkheid meer gaan. Want een Dzyuba die definitief doorbreekt is goud waard, en bevindt zich misschien wel direct op pole position voor een basisplaats als nummer 9 op het WK in eigen land.

Foto bovenaan: uefa.com.