De ‘zoons van’ staan klaar

Beroemde namen als Zidane, Scholl en Simeone zijn dit seizoen weer terug op het veld. En dan hebben we het niet over Zinedine, Mehmet en Diego, maar over hun zoons. Zeven ‘zoons van’ die dit seizoen kunnen doorbreken.

Vaders en zoons die beiden goed kunnen voetballen zijn natuurlijk niets nieuws in het voetbal. Rafinha en Tiago Alcântara zijn de zoons van oud-international van Brazilië Mazinho, Peter Schmeichels zoon Kasper Schmeichel keept bij Leicester City, we kennen Paul en Tom Ince en Harry en Jamie Redknapp, terwijl André en Jordan Ayew zoons zijn van de legendarische Abedi Pele.

Dan heb je nog Cesare en Paolo Maldini, Cha Bum-Kun en Cha Du-Ri, Gunnar en Thomas Nordahl, Bob en Michael Bradley, Roger, Romelu en Jordan Lukaku en natuurlijk onze eigen Cruijffjes, Mührentjes, De Jongetjes, Blindjes en Muldertjes. Maar dit seizoen staan er wel opvallend veel namen van weleer op het punt van doorbreken. Wij zetten er zeven op een rij.

Diego Poyet, West Ham United, 08-05-1995

Foto: eurosport.com.

Foto: eurosport.com.

 

Een Engelse Uruguayaan geboren in Zaragoza, dat krijg je als je vader Gus Poyet is en heeft gevoetbald voor onder meer Grenoble, Chelsea, Tottenham Hotspur en, ja, Real Zaragoza. Zoon Diego speelt in de Engelse jeugdelftallen en vertrok deze zomer van Charlton Athletic naar Premier League-club West Ham. De jonge middenvelder wordt zeer hoog aangeslagen en geroemd om zijn inzicht en passing. Bovendien kan hij als het moet keihard zijn, als een typische Engelse middenvelder. Hierom wordt hij vergeleken met Scott Parker.

Giovanni Simeone, River Plate, 05-07-1995

Foto: futurocracks.com.

Foto: futurocracks.com.

 

Giovanni Simeone is vooral bekend om dit verschrikkelijke kapsel en het feit dat hij Diego Simeone’s zoon is. Toch kan hij ook echt wel een balletje raken en is hij hard op weg een vaste waarde te worden bij River Plate. Waar pa een spijkerharde middenvelder was, is zoonlief een ietwat grillige aanvaller die voorlopig nog niet veel goals scoort. De echte kenners van het Argentijnse voetbal slaan vele andere talenten hoger aan, maar Giovanni kan met een beetje geluk een prima carrière op gaan bouwen.

Lucas Scholl, Bayern München, 05-07-1996

Foto: tz.de.

Foto: tz.de.

 

Mehmet Scholl was vijftien jaar lang één van de grote helden van Bayern München, totdat hij het in 2007 voor gezien hield. Nu heeft Pep Guardiola een groot talent uit de jeugdopleiding van de club uit München gevist: zijn zoon Lucas. Qua stijl, techniek, inzicht en fijne dribbel is de jonge middenvelder bijna een exacte kopie van zijn vader. Scholl junior lijkt voorbestemd voor grote dingen, maar heeft één pech: Gianluca Gaudino, verderop in deze lijst, lijkt voorlopig een nóg groter talent te zijn.

Devante Cole, FC Barnsley, 10-05-1995

Foto: atakuj.com

Foto: atakuj.com

 

Andy Cole produceerde tijdens zijn bijna twintig jaar lange loopbaan niet alleen veel goals, maar ook een talentvolle zoon. Devante lijkt niet alleen qua uiterlijk veel op zijn vader, maar is als spits ook qua voetbalkwaliteiten vergelijkbaar. Manchester City-coach Manuel Pellegrini is fan van het talent, maar besloot de jongeling te verhuren aan FC Barnsley om ervaring op te doen. Daar mag hij met voormalig talent Leroy Lita (kent u hem nog??) strijden om een plek in de basis.

Luka Zahovic, NK Maribor, 15-11-1995

Foto: psn.sdn.si

Foto: psn.sdn.si

 

Geboren in het Portugese Guimaraes, maar spelend bij het Sloveense NK Maribor in de stad waar zijn beroemde vader het levenslicht zag. Luka Zahovic’ vader Zlatko was in zijn tijd een bij vlagen briljante middenvelder voor onder meer FC Porto, Olympiakos, Valencia en Benfica, zelf probeert hij als spits naam te maken. In het Onder 19-team van Slovenië scoorde hij drie goals in vijf wedstrijden, een mooi moyenne, en ook in het eerste van Maribor begint hij zijn plek op te eisen. Wie weet wordt ook deze Zahovic weer de ster van zijn natie.

Enzo Zidane Fernández, Real Madrid, 24-03-1995

Foto: nouvelobs.com.

Foto: nouvelobs.com.

 

Gezien de drie miljard topmiddenvelders die Real Madrid momenteel heeft, zal Enzo Fernández (Zidane gebruikt hij liever niet vanwege de vergelijking met zijn pa) nog even moeten wachten op zijn doorbraak. Enzo heeft zijn debuut nog niet gemaakt, maar traint al sinds 2011 geregeld mee met het eerste en wordt gezien als het grootste talent van Reals jeugdopleiding. Hij heeft de fabuleuze techniek van zijn vader geërfd en is net als Zinedine een creatief genie op het middenveld. Voorlopig kiest hij voor Frankrijks nationale team, maar hij mag ook voor Spanje uitkomen.

Gianluca Gaudino, Bayern München, 11-11-1996

bundesliga.com.

bundesliga.com.

 

Gianluca Gaudino is extreem beloftevol. Net als Scholl werd Gaudino, wiens vader Maurizio voor onder meer VfB Stuttgart, Manchester City en FC Basel speelde, deze zomer door Guardiola bij het eerste gehaald. De middenvelder maakte grote indruk in de voorbereiding en afgelopen weekend debuteerde hij in de basis tegen VfL Wolfsburg. De jongeling legde ruim dertien kilometer af en gaf slechts twee verkeerde passes, waardoor Bayerns natuurlijke opvolger van Toni Kroos nu al lijkt op te staan.

Of al deze talenten net zo succesvol zullen worden als hun vaders is nog maar de vraag, maar wel is het interessant te zien hoe ver ze gaan komen.

Foto bovenaan: Enzo Zidane Fernández. Bron: caughtoffside.com.