Moskou, Moskou, FC Krasnodar komt eraan

In 2008 opgericht, in 2014 Europees voetbal; het klinkt als een sprookje, maar in het geval van het Russische FC Krasnodar is het de tastbare werkelijkheid. Een portret van ‘die andere club uit Krasnodar’.

Dat de opmars van een voetbalclub met een rijke eigenaar snel kan gaan, zagen we wel bij clubs als AS Monaco en Anzhi Makhachkala. Maar dat FC Krasnodar zo spoedig de reuzenstap richting Europees voetbal zou zetten, zal zelfs Sergey Galitsky nauwelijks voor mogelijk hebben gehouden. Galitsky (46), een modern-Russische zakenman en de man achter Russische detailhandelketen ‘Magnit’, is in 2008 degene die FC Krasnodar het levenslicht schenkt. Met enkele financiële inspanningen zorgt hij voor de benodigde licentiepapieren om te mogen instromen in de Russische Tweede Divisie (het derde niveau van Rusland).

Het duurt vervolgens slechts drie jaar voor FC Krasnodar haar opwachting maakt in de Premjer Liga, het hoogste niveau. Dat is in beginsel te danken aan goede prestaties; de club eindigt in haar eerste profseizoen als derde en weet zich in de Russische Eerste Divisie al binnen twee seizoenen in de top vijf te nestelen. De daadwerkelijke promoties komen niettemin voort uit faillissementen van clubs uit hogere divisies. Zo zorgt het opdoeken van Saturn Moskou (en het weigeren van Nizhny Novgorod en KamAZ Naberezhnye Chelny om de vrijgekomen plaats in te nemen) er samen met de financiële ondervang van Galitsky voor dat FC Krasnodar vanaf het seizoen 2011/2012 mag deelnemen aan de Russische Premjer Liga.

Maar zelfs op dát niveau maken Galitsky’s discipelen direct indruk, door met de Serviër Slavoljub Muslin aan het roer respectievelijk negende en tiende te eindigen in de eerste twee seizoenen. Het derde seizoen, onder nieuwe trainer Oleg Kononov en met een vijfde plaats en ook nog eens het behalen van de bekerfinale (verloren van FC Rostov) als resultaat, maakt de wonderlijke ontspruiting van de ‘Citizens’ compleet.

Ari da Silva (ex-AZ) na één van zijn doelpunten voor FC Krasnodar

Ari da Silva (ex-AZ) na één van zijn doelpunten voor FC Krasnodar

Verre van een koopclub
Uiteraard wil elke stichter en eigenaar van een voetbalclub op termijn zo succesvol mogelijk worden. Galitsky valt met zijn FC Krasnodar echter niet te scharen in het rijtje met Roman Abramovich (Chelsea), Dmitry Rybolovlev (AS Monaco) en Suleyman Kerimov (Anzhi Makhachkala); vorstelijk bedeelde Oost-Europese clubeigenaren die naar hartenlust smijten met miljoenen om de meest aanzienwekkende namen aan hun ‘speeltje’ te verbinden. Desondanks kun je het succes van FC Krasnodar geen toeval noemen. Natuurlijk, de club heeft haar promoties in essentie te danken aan faillissementen van andere clubs en is feitelijk nog nooit op de ‘normale’ manier gepromoveerd. Maar Galitsky zorgt er en passant wel voor dat de organisatie deze sportieve weelde met gemak kan bijbenen.

De Russische miljardair heeft gekozen voor een geleidelijke wijze van ontwikkeling, met focus op groei van binnenuit. Galitsky investeert voornamelijk in infrastructuur. Zo creëerde hij een hypermodern trainingscomplex en gaat er buitengewoon veel aandacht uit naar het faciliteren van de jeugdopleiding. Hij steekt zijn ziel en zaligheid in het opzetten van een regiobrede Krasnodar-academie, bestaande uit meerdere vestigingen. Het hoofdcomplex van de academie is al enige tijd in gebruik en behoort in facilitaire zin zonder twijfel tot de meest indrukwekkende opleidingscentra van Europa. Verder investeert Galitsky in een nieuw stadion. Tot zijn teleurstelling is Krasnodar geen speelstad bij het WK 2018, maar dat weerhoudt hem er niet van om de bouw van het stadion voort te zetten.

Selectie met steeds meer aanzien
Aan de randvoorwaarden zal het dus niet liggen. Maar de daadwerkelijke stappen moeten natuurlijk worden gemaakt op het veld. De man die daar sinds de zomer van 2013 de verantwoordelijkheid voor draagt is de 48-jarige Wit-Rus Oleg Kononov. Kononov bracht het grootste deel van zijn trainerscarrière door in Wit-Rusland en Oekraïne. Zijn grootste successen behaalde hij echter in Moldavië, waar hij met Sheriff Tiraspol driemaal kampioen werd. FC Krasnodar is zijn eerste Russische club als trainer en die club is uiteraard tevreden over de oefenmeester, die volgend seizoen mag proberen om de prestatie minimaal te evenaren.

Eigenaar Sergey Galitsky (r) aan de wandel op 'zijn' Krasnodar-academie

Eigenaar Sergey Galitsky (r) aan de wandel op ‘zijn’ Krasnodar-academie

Dat mag hij doen met een selectie die, gelijk aan de club, op subtiele wijze groeit in kwaliteit en aanzien. Tot dusverre werd er nooit meer dan vijf miljoen euro uitgegeven aan een enkele speler. Het scoutingsapparaat van FC Krasnodar richtte zich aanvankelijk op Oost-Europa en de Balkan. Vervolgens is de horizon verbreed en zijn onder andere oude bekenden als Ari da Silva (ex-AZ) en Andreas Granqvist (ex-FC Groningen) aangetrokken. De grootste ‘coups’ van FC Krasnodar vonden plaats in het afgelopen seizoen: het slaagde erin om Pavel Mamaev, getalenteerde Russische middenvelder, los te weken bij CSKA Moskou en wist vooral te stunten met het huren van 41-voudig Russisch international Roman Shirokov van Zenit St. Petersburg.

Laatstgenoemde heeft samen met de Brazilianen Ari, Joãozinho en Wanderson (ooit als speler van het Zweedse GAIS nog nadrukkelijk in verband gebracht met Feyenoord) een groot aandeel gehad in het veiligstellen van Europees voetbal, maar besloot onlangs een contract te tekenen bij Spartak Moskou. Om in Europa toch goed voor de dag te komen heeft FC Krasnodar zich deze transferperiode versterkt met gerenommeerde spelers als Odil Akhmedov, Vladimir Bystrov en Marat Izmailov. En met deze jongens in de ploeg freewheelt de club tot dusverre door de voorrondes van de Europa League; het Estste Sillimäe Kalev en het Hongaarse Dyósgyöri VTK werden met overmacht verslagen. De volgende tegenstander, Real Sociedad, vormt donderdag de eerste échte Europese test voor FC Krasnodar.

Fundament voor verdere groei
Sergey Galitsky wil met FC Krasnodar op geleidelijke, consciëntieuze wijze een structurele plaats bemachtigen in de top van het Russische voetbal. De club ontwikkelt zich niettemin sneller dan verwacht – en met het plukken van de eerste vruchten van de academie in het vooruitzicht is ‘Project Krasnodar’ in ieder geval een exercitie die met nieuwsgierigheid kan worden gevolgd. De komende jaren zullen bol staan van nieuwe ervaringen en uitdagingen, kansen én gevaren incluis. Gezien de rationele wijze waarop Galitsky investeert in zijn club lijkt een ‘Anzhi-scenario’ echter ondenkbaar, en het zou dus best eens kunnen dat de Russische elite in de toekomst rekening moet gaan houden met de groen-zwarten uit Krasnodar.

Foto bovenaan: dailymail.co.uk.