Nieuwe Europese talenten rammelen aan de poort

Een week terug tipten we zeven aanstormende Eredivisie-talenten waarvan wij verwachten dat ze dit seizoen doorbreken. Nu scouten we de grootste Europese competities af op zoek naar de revelaties van buiten onze landsgrenzen.

Supertalenten. Elk jaar staan er wel een paar op. We hebben je al zeven grote parels uit de Neerlandse jeugdopleidingen voorgeschoteld, nu is het tijd voor zeven groeibriljantjes uit de rest van Europa. Geef vooral ook jouw mening, wie hadden er in deze lijst gemoeten? En wie van deze namen gaat het volgens jou nog niet maken? We zijn benieuwd.

Denís Suárez, FC Sevilla, 06-01-1994

Foto: uefa.com.
Foto: uefa.com.

 

Waar zijn Spaanse generatiegenoten José Rodriguez, Gerard Deulofeu, Álvaro Morata en Juan Bernat één voor één doorbreken, is Denís Suárez een beetje achtergebleven. Als gigantisch talent vertrok de middenvelder in 2011 van Celta de Vigo naar Manchester City, waar hij in 2013 geen kans meer op een doorbraak zag. Hij koos voor FC Barcelona, maar daar is de concurrentie niet veel minder moordend. Dit seizoen verhuren de Catalanen hun talent samen met Deulofeu aan FC Sevilla.

Barcelona ziet in Suárez de natuurlijke opvolger van Xavi, die zware last mag hij nu eindelijk op het hoogste niveau gaan tillen. Suárez heeft een briljant inzicht en een heerlijke pass in de benen. Je zou de middenvelder kunnen omschrijven als de ultieme tiki taka-speler. Bij Sevilla lijkt hij goed op zijn plek en mag hij Ivan Rakitic, die de omgekeerde weg naar FC Barcelona bewandelde, doen vergeten. Seizoen 2014/2015 moet eindelijk de jaargang worden waarop de wereld kennismaakt met Denís Suárez.

Julian Brandt, Bayer Leverkusen, 02-05-1996

Foto: uefa.com.
Foto: uefa.com.

 

Zoals wij al eerder schreven, wordt Bayer Leverkusen één van de teams om in de gaten te houden komend seizoen. Julian Brandt is daar een grote reden voor. De razendsnelle linksbuiten won deze zomer met Duitsland het EK Onder 19 en heeft met zijn fluwelen techniek en doelgerichtheid alles in zich om al snel ‘de nieuwe Julian Draxler’ genoemd te gaan worden (voetbaljournalisten blijven voorspelbaar). De kwaliteiten heeft hij in ieder geval in overvloed.

Zoals eerder Bernd Leno (VfB Stuttgart) en Levin Öztunali (HSV), haalde het doortrapte Leverkusen ook Brandt weg uit de jeugdopleiding van een concurrent: VfL Wolfsburg. Bij die club zullen ze nog wel eens nachtmerries hebben over het moment dat ze de jonge vleugelspeler lieten lopen. Samen met mannen als Heung-Min Son, Stefan Kiessling, Hakan Calhanoglu, Josip Drmic en Robbie Kruse mag Brandt komend seizoen de Bundesliga-defensies kapot gaan spelen.

Lazar Markovic, Liverpool FC, 02-03-1994

Foto: melty.fr.
Foto: melty.fr.

 

De nieuwe ster van de Balkan is al een wat meer gevestigde naam, maar in de Premier League geven ze niet veel om een gevestigde naam alleen. Lazar Markovic zal komend seizoen heel hard aan de bak moeten bij Liverpool. Hij moet eerst maar eens de concurrentiestrijd aan met Raheem Sterling, Fabio Borini, Philippe Coutinho en Adam Lallana voor een plekje op één van de vleugels. En dan hebben we het nog niet eens over Oussama Assaidi gehad. Grapje tuurlijk.

Gelukkig heeft Brendan Rodgers veel vertrouwen in de pijlsnelle Serviër, en wil hij zonder Luis Suárez een aanval vol snelheid bouwen: Markovic-Sturridge-Sterling. Het kan weleens een gouden combinatie worden, waarin Markovic met zijn souplesse, lef en techniek een hoofdrol kan claimen. Verwacht niet dat deze man er net zo veel in gaat schieten als Suárez deed, het grootste punt van verbetering voor de jongeling is zijn scorend vermogen. Toch bezit Markovic een klasse die zeldzaam is in de Premier League.

Alberto Cerri, FC Parma, 16-04-1996

Foto: settorecrociatoparma.it.
Foto: settorecrociatoparma.it.

 

Achttien jaar en nu al een monsterlijke verschijning in de spits. De bijna twee meter lange spierbundel Alberto Cerri is één van de opvallendste talenten van de Serie A. De aanvoerder van Italië Onder 19 schoot er het afgelopen seizoen 19 in in 29 wedstrijden bij Parma Primavera. Cerri moet bij Parma dit seizoen concurreren met Ishak Belfodil, Nicola Pozzi en de inmiddels toch wel flink over datum zijnde Amauri, en heeft zo een goede kans op speeltijd. Zeker doordat hij prima als pinchhitter kan fungeren.

De Gazzetta dello Sport vergeleek Cerri al eens met Zlatan Ibrahimovic, dat gaat een beetje ver. De targetman zal eerder een spits zijn in de Italiaanse traditie van Luca Toni’s, Vincenzo Iaquinta’s, Pablo Osvaldo’s, Marco Borriello’s en Graziano Pellè’s. Zulk soort spitsen breken over het algemeen laat door in Italië, dus wees niet verbaasd als je de komende vijf jaar helemaal niets van Cerri hoort en hij dan opeens een doelpuntenmachine wordt. Maar wees ook niet verbaasd als hij dit jaar al de spotlights pakt.

Maxime Lopez, Olympique Marseille, 04-12-1997

Foto: om.net.
Foto: om.net.

 

Olympique Marseille, net als Leverkusen één van de teams om op te letten dit seizoen, heeft door de jaren heen veel grote talenten voortgebracht. Tien jaar nadat Samir Nasri als blikvanger van Frankrijks befaamde Generatie ’87 aan het firmament verscheen, heeft l’OM weer een pareltje voor de positie van aanvallende middenvelder: Maxime Lopez. Het supertalent speelde vorig seizoen al op Onder 19-niveau en wordt gezien als de grootste belofte van het Franse voetbal (als je Paul Pogba niet meer als belofte ziet).

Liverpool, Chelsea, Arsenal en Manchester City zitten achter Lopez aan, maar de nieuwe coach van Marseille, Marcelo Bielsa, probeert hem binnenboord te houden door hem (en het andere grote talent, Jérémie Porsan-Clemente) bij de eerste selectie te halen. Nu Mathieu Valbuena vertrokken is heeft Lopez achter diens vervanger Abdelaziz Barrada wellicht een kans om dit seizoen al aan de wereld te laten zien waarom er nu al zo veel mensen enthousiast zijn over de baltovenaar.

Ryan Gauld, Sporting Lissabon, 16-12-1995

Foto: dailyrecord.co.uk.
Foto: dailyrecord.co.uk.

 

Het is de Schotten, verrassend genoeg, na decennia gelukt: ze hebben een talentvolle dribbelaar voortgebracht. En dat willen ze weten ook. In eigen land wordt Ryan Gauld al Mini Messi genoemd en speelde hij ondanks zijn leeftijd al 51 wedstrijden in het shirt van Dundee United (9 goals, 12 assists). Gauld, die op de flanken en als nummer tien kan spelen, speelde ook al één interland in het Schotse elftal.Gauld leek klaar voor een stap naar de Premier League, maar Sporting Lissabon verraste vriend en vijand door de 1,68 meter lange dribbelkoning voor €3,75 miljoen binnen te hengelen.

De club die Cristiano Ronaldo, Luis Figo en Ricardo Quaresma grootbracht kan weleens een prima plek zijn voor Gauld om zich door te ontwikkelen. De Engelsman Eric Dier brak er ook door, voor hij deze maand naar Tottenham Hotspur vertrok. Dit seizoen kan Ryan Gauld weleens uitgroeien tot het grootste talent van de Portugese competitie, de kraamkamer van Europa. Sportings prijskaartje voor geïnteresseerde clubs? Zestig miljoen.

Donis Avdijaj, FC Schalke 04, 25-08-1996

Foto: bravosport.de
Foto: bravosport.de

 

Dit is misschien wel het interessantste talent van heel Europa. Donis Avdijaj heeft de afgelopen jaren in de jeugdklassen al zijn tegenstand volledig weggevaagd. In Schalke Onder 17 maakte hij een verbijsterende 59 goals in 53 wedstrijden en bij Duitsland Onder 17 schoot hij er 10 binnen in 13 duels. Bij Schalke Onder 19 maakte hij afgelopen seizoen zijn reputatie ook waar (17 goals in 24 wedstrijden) en nu is Avdijaj samen met Klaas-Jan Huntelaar de enige spits in de selectie van Schalke-coach Jens Keller.

De slechts 1,72 meter lange Avdijaj lijkt door zijn kleine postuur op de lange termijn echter een grotere toekomst te hebben als aanvallende middenvelder of vleugelspeler. Hierom wordt hij al vergeleken met Mesut Özil. Bovendien claimen insiders dat de aanvaller een groter talent is dan Max Meyer en zelfs Julian Draxler. Zoals we de afgelopen jaren gezien hebben biedt Schalke alle ruimte aan haar toptalenten om het allemaal waar te maken, de kans is daardoor erg groot dat Avdijaj dit seizoen veel gaat spelen. De enige vraag is op welke positie.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *