Nieuwe Eredivisietalenten rammelen aan de poort

Wie worden de nieuwe sterren van de Eredivisie? Wie gaan aan het eind van dit seizoen op alle scoutinglijstjes staan? Frank selecteert voor jou de zeven namen die je in de gaten moet houden.

Foto: destentor.nl

Foto: destentor.nl

 

Anwar El Ghazi (Ajax), 3 mei 1995
Via BVV Barendrecht, Feyenoord, Spartaan ’20 en Sparta kwam El Ghazi in de zomer van 2013 over naar Ajax. Het negentienjarige talent had last van aanpassingsproblemen en trainer Bryan Roy was daarom niet altijd te spreken over zijn mentaliteit. Maar in de tweede helft van vorig seizoen zette hij stappen. El Ghazi ontpopte zich tot goaltjesdief van de A1, met 18 goals in 22 wedstrijden. En dat als rechtsbuiten.

Ook in de voorbereiding van het aanstaande seizoen scoorde hij maar liefst 8 maal. Daarmee verdiende hij zijn officiële debuut tegen PEC Zwolle in de Johan Cruijff Schaal, terwijl concurrent Lesly de Sa werd uitgeleend aan Go Ahead Eagles. El Ghazi is snel en heeft een goede voorzet in huis. Ook is hij lang en fysiek sterk voor een gemiddelde buitenspeler. Met Ricardo Kishna en El Ghazi beschikt Ajax eindelijk weer over de gewenste aanvallers op de flanken.

Foto: rtvoost.nl

Foto: rtvoost.nl

 

Bilal Ould-Chikh (Twente), 28 juli 1997
Na in de jeugd-opleidingen van Feyenoord, RBC Roosendaal en Willem II te hebben vertoeft, vertrok Bilal Ould-Chikh naar FC Twente. De familie Ould-Chikh staat geheel in dienst van de voetbalcarrières van de jonge zoons. Terwijl broertje Walid bij de C’tjes van Twente speelt, maakte Bilal – toen nog zestien – op 4 mei 2014 zijn debuut in het eerste. Twintig dagen ouder dan recordhouder Arnold Bruggink.

Door het vertrek van Dusan Tadic naar Southampton en Quincy Promes naar Spartak Moskou, zal het groeibriljantje van Twente zeker speelminuten krijgen. Het talent van nog geen 1.67 meter is technisch en snel en kan zowel op de flank als aanvallende middenvelder uit de voeten.

Foto: fr1908.net.

Foto: fr1908.net.

 

Sven van Beek (Feyenoord), 28 juli 1994
Sinds de D-jeugd speelt Van Beek voor Feyenoord. En al die tijd waren er veel twijfels over zijn voetbalkwaliteiten. Trainers zagen in de rechter buitenspeler meer een verdediger. Het getuigt van een goede mentaliteit dat hij het eerste uiteindelijk toch heeft bereikt. Hoewel de 1.90 lange verdediger een gave traptechniek heeft, is hij vooral sober en effectief. Vorig seizoen mocht de geboren Gouwenaar – waar Darryl Janmaat wegviel – al een aantal keer proeven aan het grote werk als rechtsback.

Komend seizoen moet Van Beek samen met Terence Kongolo, Joris Mathijsen, Khalid Boulahrouz en Luke Wilkshere het grote gat in de Feyenoorddefensie dichten. Het vertrek van Janmaat, De Vrij en Martins Indi zal waarschijnlijk zwaar wegen voor de club. Oud-trainer Ronald Koeman zag in Van Beek in ieder geval de juiste vervanger voor De Vrij.

Foto: whc-wezep.nl.

Foto: whc-wezep.nl.

 

Keziah Veendorp (Groningen), 17 februari 1997
Afgelopen seizoen schoof Keziah Veendorp als tweedejaars B-speler vervroegd door naar de A1 van FC Groningen. Het wekte interesse van Paris Saint-Germain en AS Monaco, die hem gratis op wilden pikken. Maar het talent koos voor de geleidelijke weg door een driejarig contract te tekenen in Groningen. Volgens Peter Hoekstra, zijn trainer bij de A1, is de rechter centrale verdediger al een echte leider. Hij was bij de A1 en Oranje onder 17 ook aanvoerder.

Hij heeft voor zijn leeftijd een aardig volwassen lichaam en schuwt daarmee een tegen een-situaties niet. Het gaat voortvarend met de tweebenige verdediger. Voor de zomer speelde Veendorp zelfs voornamelijk met Jong FC Groningen en mocht hij ruiken aan trainingen bij het eerste. Nu zit hij definitief bij de selectie. Waarschijnlijk zal de zeventienjarige niet zoveel minuten krijgen als een Ould-Chikh of El Ghazi uit deze lijst. Maar zodra Eric Botteghin verhinderd is, zal hij zeker een kans krijgen.

Sinkiegravie

Foto: feanfan.nl.

 

Daley Sinkgraven (sc Heerenveen), 4 juli 1995
De zoon van Harry Sinkgraven, oud-voetballer bij FC Groningen, PEC Zwolle en SC Cambuur, doorliep fluitend de gehele jeugdopleiding van SC Heerenveen. Het negentienjarige talent is de toekomstige aanvallende middenvelder van de club. Hoewel hij net als Filip Djuricic begon als buitenspeler – voornamelijk op links. Daar zal hij de eerstkomende wedstrijden ook nog wel spelen. Zeker als Hakim Ziyech blijft.

Voor de flanken mist Sinkgraven echter snelheid en hij is fysiek nog wat licht. Maar de Drent is technisch vaardig en heeft een goede pass in de benen. Het selectielid van Oranje onder 19 is een slimme voetballer die de lijnen uit zou kunnen zetten bij Heerenveen.

Foto: oranje-wk2014.nl

Foto: oranje-wk2014.nl

 

Rai Vloet (PSV), 8 mei 1995
Rai Vloet heeft een aflopend contract, maar PSV is in een ver stadium om het te verlengen. Op 31 juli 2014 maakte het negentienjarige talent zijn debuut in de hoofdmacht van PSV, in de voorronde van de Europa League tegen SKN Sankt Pölten.

De zoon van Wiljan Vloet, oud-voetballer en huidig trainer van het Griekse Niki Volos FC, kan als voorste middenvelder en spits uit de voeten. Hij speelde afgelopen seizoen meer dan twintig wedstrijden voor Jong PSV in de Jupiler League en zag dat als een nuttige tussenstap. Met Adam Maher, Georginio Wijnaldum, Marcel Ritzmaier en Oscar Hiljemark zal Vloet waarschijnlijk stuivertje wisselen.

Foto: uefa.com.

Foto: uefa.com.

 

Mickey van der Hart (Go Ahead Eagles), 13 juni 1994
Vanwege de twee ervaren keepers voor hem in de pikorde en een drang naar speeltijd koos Mickey van der Hart voor een kortstondig vertrek bij Ajax. Komend seizoen mag de doelman duelleren met Eric Cummins bij Go Ahead Eagles. Vooralsnog krijgt zijn concurrent echter de voorkeur van trainer Foeke Booy.

In Amsterdam hebben ze meer vertrouwen in de kleinzoon van oud-Ajacied Cor van der Hart. Terwijl de laatste jaren meerdere jeugdkeepers bij Ajax werden uitgezwaaid, kreeg de 1.90 meter lange sluitpost pasgeleden een contractverlenging. Hij wordt gezien als de opvolger van Jasper Cillessen.