Scheerschuim obstakel voor de vrijetrappennemer

De ‘vanishing spray’ van dit WK krijgt misschien ook voet aan de grond in de Champions League. Leuk, vernieuwend, innoverend, heerlijk hoor. Maar is de spray de reden waarom vrije trappen zo slecht worden genomen dit WK?

Wesley Sneijder krijgt 'm er niet in tegen Mexico. Foto: uk.eurosport.yahoo.com
Wesley Sneijder krijgt ‘m er niet in tegen Mexico. Foto: uk.eurosport.yahoo.com

Een overtreding! Vrije trap, randje strafschopgebied. Met precisie legt Wesley Sneijder de bal neer. Een paar stappen naar achteren en de focus op het doel.

Maar dan.

De scheidsrechter haalt een klein busje uit zijn achterzak en spuit scheerschuim in een halve maan om de bal. Hij draait zich om en maakt negen resolute stappen richting doel.

Een muur van voetballers stelt zich op. Voor hun voeten verschijnt ook die lijn schuim. De arbiter markeert zijn territorium. Als een hondje dat tijdens het uitlaten op de meest vreemde plekken een plasje laat. Doggy was here.

Prima. Het goedje op basis van water en butaan treft zijn doel. Zo kan de muur niet stapje voor stapje smokkelen.

Maar bij Sneijder gaat het inmiddels mentaal spelen. Net als de muur is de Brazuca die hij zojuist nauwkeurig heeft neergelegd ingesloten, gevangen.

Het zorgt haast voor een mentale blokkade, zoals de vrije trappenspecialist zelf aangaf. Onbewust geeft het Sneijder een slecht gevoel. De bal moet naast een muur van vlees en bloed ook nog over een muur van slagroom.

De veronderstelling van Sneijder valt te rijmen met de feiten. Het aantal goals uit een vrije trap is op een hand te tellen. Alleen Blerim Dzemaili, Lionel Messi en David Luiz schoten raak, terwijl specialisten tijdens dit WK meer dan honderd pogingen waagden.

Toch was Sneijder in de 83e minuut van de kwartfinale tegen Costa Rica dichtbij. Hij raakte de paal. Evendaarvoor trapte hij het schuim om de bal deels weg. Zou die ‘bevrijding’ daarvoor hebben gezorgd?

bio-frank


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *