De huldiging: gun Rotterdam ook eens wat, joh

NRC gooide gister de knuppel in het hoenderhok: moet de huldiging naar 010? Niels woont in Rotterdam en kan jou zo acht redenen noemen waarom het véél beter is als onze aanstaande wereldkampioenen daar worden gehuldigd, en niet in Amsterdam.

Foto: nu.nl

Foto: nu.nl

Nu zo’n beetje heel Nederland ervan overtuigd is dat we zondag wereldkampioen voetbal worden, moet er hardop worden nagedacht over waar we onze jongens in het zonnetje gaan zetten. Amsterdam ligt voor de hand. Rondvaart door de grachten enzo. Knokken op het Museumplein. Maar waarom niet in Rotterdam? Hieronder acht redenen waarom ‘wij’ meer recht hebben om het Nederlands elftal te huldigen.

1. Geen gouden pik; gouden selectie

Alles wat Van Gaal aanraakt met z’n gouden pik verandert ook in goud. In Rotterdam wisten we echter al lang dat er onder de lach- en fronsrimpeltjes van Bruno Martins Indi een ‘beast’ verscholen zat. En niet alleen staat bijna integraal de hele Feyenoord-defensie opgesteld; naast de vijf Feyenoorders die in de selectie zitten, hebben nog eens zes anderen een verleden bij de club. Van Persie? Die heeft gewoon leren vliegen op Zuid. ‘Harde werker’ Dirk Kuijt? Die heeft in z’n eentje in Rotterdam al meer grasmatten versleten dan het hoofdstedelijke smaldeel van de selectie bij elkaar. Mogen wij de vruchten plukken van het jarenlang scouten en opleiden?

2. Betere feestjes

Amsterdam heeft al genoeg voetbalfeestjes gehad de laatste jaren, en daar liepen ze standaard zodanig uit de hand dat de zilveren pikkies van De Boer de laatste tijd gehuldigd moeten worden op een parkeerplaats. De meest troosteloze parkeerplaats van het noordelijk halfrond. Leuk, man. De laatste huldiging van Feyenoord, toen (toegegeven; heel gênant) een tweede plek in de competitie werd gevierd als een Champions League-titel, verliep gewoon goed. Voetbalfeestjes in Rotterdam lopen niet zo vaak uit de hand. Niet zo vaak als in Amsterdam, in ieder geval. En echt niet alleen omdat ze hier minder vaak plaatsvinden.

3. Voetbal ‘leeft’ hier meer

Rotterdammers houden gewoon meer van voetbal dan Amsterdammers. Ons stadion is gewoon uitverkocht, de week nadat onze club met 10-0 om de oren krijgt. Vinden we geinig. 0-10, weet je wel. Onze voetbalveldjes worden gewoon gebruikt om op te voetballen in plaats van om drugs op te verhandelen en vrouwen te verkrachten. In Rotterdam-Zuid, de plek met zo’n beetje het laagste aantal autochtone Nederlanders binnen Nederland, breek je je nek nog over de oranje prullaria. Wij hebben drie clubs in het betaalde voetbal, waarvan twee op het hoogste toneel. Amsterdammers komen alleen naar het stadion als er wat te vieren valt. Rotterdammers komen om voetbal te kijken.

4. Geen woonboten

In Rotterdam hebben we geen woonboten die kunnen beschadigen door dronken voetbalfans; wij bouwen gewoon huizen. De enige boten die wij hebben gebruiken we gewoon om zand naar Maleisië en de rechter Puma-voetbalschoenen (de roze dus) naar Brazilië te brengen.

5. Meer ruimte

Amsterdam is vol. Al jaren. Elke Konings- of Koninginnedag slibt Amsterdam vol als de aderen van een verstokte roker die elke dag patat eet. Rotterdam is ruimer. ‘Omdat er geen ruk te doen is’, zal de cynicus zeggen, maar resultaat is wel dat ik zo drie, vier plekken op kan noemen waar een miljoen uitgelaten Oranjefans hun helden in alle rust en ruimte zouden kunnen toejuichen.

6. Reistechnisch handiger

Het spoortraject tussen Rotterdam en Amsterdam is, volgens mij doelbewust, mijl op zeven. Slechte verbinding, vaak stoppen, en in de zomervakantie (door het gebrek aan OV-studentenkaart) ook nog eens stervensduur. Doe dat feessie gewoon op de Binnenrotte, joh. Ken ik lekker fietsen

7. Onze burgemeester is een Marokkaan

In your face, Geert.

8. Mogen wij ook een keer?

‘Hoofdstad’ zijn geeft al zoveel privileges. Zoals dat je hele centrum fanatieker wordt beschermd dan een uitstervende diersoort, bijvoorbeeld. Dat op de nationale feestdag heel de provincie drugs komt gebruiken in jullie gemeente. Dat je bij jullie een metrolijn mag bouwen waardoor het halve centrum scheef komt te staan. Gun ons ook eens wat, joh.

bio-niels