Kijken als B.A.

Vanavond lacht Bruno Martins Indi weer vriendelijk je huiskamer in, met z’n armen over elkaar. En zetten 21 anderen zichzelf weer flink voor lul.

Foto: spinoff.comicbookresources.com

Foto: spinoff.comicbookresources.com

Voor aanvang van elke WK wedstrijd in Brazilië worden de 22 spelers individueel gepresenteerd. Met de armen over elkaar.

Vast een idee van een marketingbureau. Voetbal als stoere sport en voetballers als superhelden. Superman is er niets bij. Af van het imago dat zij als volleerde toneelspelers bij het minste of geringste naar het gras gaan.

Wat een werk moet dat filmen zijn geweest. 32 landen nemen deel aan het WK met ieder een selectie van 23 spelers. Een snelle rekensom leert dat dit 736 profvoetballers zijn. Je ziet het zo voor je.

Verveeld staan de spelers van het Nederlands elftal in een rijtje te wachten voor een vermoeide cameraman. Elkaar belachelijk makend, zoals middelbare scholieren doen wanneer ze moeten poseren voor een pasfoto.

Nigel de Jong mag als eerste. Met de borst vooruit gaat hij staan. Dan maakt hij de draai naar de camera en vouwt zijn armen in elkaar, met een blik waar B.A. Baracus van The A-Team nog een puntje aan kan zuigen.

Het verschil tussen de vedettes en de jongens die net komen kijken wordt pijnlijk zichtbaar. Grootverdieners als Sneijder, Robben en Van Persie hebben ervaring met spotjes en fotoshoots waarin ze moeten kijken alsof ze straks jacht gaan maken op een kariboe.

Nee, dan Daley Blind of Stefan de Vrij. Afgelopen seizoen moest die laatste meedogenlozer worden, aldus de media, maar ook met de armen over elkaar representeert hij één en al vriendelijkheid. Geen Jaap Stam of Winston Bogarde waarvoor spitsen een blokje omgaan. De Feyenoorder zal altijd die lieve jongen uit Ouderkerk aan den IJssel blijven.

Dat is ook helemaal niet erg, want De Vrij heeft aangetoond een prima verdediger te zijn. Ook zonder woeste blik. Maar het maakt het stoere marketingidee wel tot een ongemakkelijk schouwspel. Het merendeel van de spelers kijkt nog net niet als een bang konijn in de felle koplampen van een vrachtwagen.

Dan mag Bruno Martins Indi voor de camera verschijnen. Met zijn twinkelende oogjes en een flinke Prodent grijns. Hoezo stoere sport? Gewoon lekker voetballen, met plezier.

bio-frank