De voordelen van voetbal kijken met je vriendin

Dit is Enzio’s eerste WK met een vriendin, eerder beschreef hij 11 manieren waarop hij dat tot een goed einde wil gaan brengen. Nu de kwartfinales aanstaande zijn, maakt hij een voorzichtige balans op: hij vindt het leuk. En zijn vriendin ook.

Foto: guusvanholland.wordpress.com

Foto: guusvanholland.wordpress.com

Het is echt niet zo verkeerd eigenlijk. Ik had me voorbereid op heel veel zuchten, steunen, boycotten van haar kant en dan maar alleen in de slaapkamer kijken van mijn kant, maar niks van dat alles. De 11 tips – die eigenlijk één groot experiment zijn – lijken te werken. Ik wil nog niet te voorbarig zijn, het toernooi is nog lang, maar het lijkt erop dat ik een wetenschappelijke methode voor voetbal kijken met je vriendin gevonden heb.

Ik begin het nu zelfs leuk te vinden. M’n vriendin kan de saaiste, Italiaanse Serie B-achtige wedstrijden nog leuk te maken door op de vreemdste dingen te letten à la Nico Dijkshoorn, die me anders nooit zouden opvallen. “Die arme scheidsrechter”, begon ze pas opeens. “Die loopt daar alleen maar in de weg, mag nooit mee doen. Moet je eens op hem letten, hoe die daar loopt. Ik zou het echt niet kunnen.” De FIFA zou haar ook never met een fluitje op het veld toelaten, dat terzijde, maar ik vond het een leuke invalshoek. Maakte een paar saaie minuten van Duitsland-Algerije toch heel goed te pruimen.

Soms zegt ze ook dingen die mijn beeld van voetbal negatief veranderen. “Wow, die heeft een grote lul”, zei ze bijvoorbeeld vol bewondering toen er in de groepsfase opeens een close-up van Cheikh Tioté in beeld kwam. Daarna verontschuldigend: “Ja maar die broekjes zitten ook zo strak!” En een paar wedstrijden later had er één, volgens mij van Griekenland, “gigantische stierenballen”. Ik probeer er niet te veel aan te denken als ik Romelu Lukaku op topsnelheid op een camera af zie sprinten, maar toch krijg ik de neiging om heel hard weg te rennen.

Ook leuk tijdens het voetbal kijken met je vriendin erbij, je kunt altijd iemand zoenen. Als Nederland weer een goal maakt kun je normaal gesproken de neiging krijgen je vrienden een dikke pakkerd te geven (ik niet, dit is hypothetisch), maar nu kan het ook echt want je hebt je vriendin bij je.

Maar het grootste voordeel is toch wel ‘de groei die ze doormaakt’, haar ‘stormachtige ontwikkeling’ en de ‘stappen die ze maakt’. Dankzij flinke indoctrinatie weet ze inmiddels dat de FIFA een bende doorgefokte tirannieke schooldirecteuren is en doordat ze nu heel wat wedstrijden gezien heeft maakt ze af en toe scherpe observaties. “Ze gaan heel de tijd over de rechterkant”, zei ze opeens over Duitsland toen die aan het ploeteren waren tegen die dappere Algerijnen. Ik ging er op letten en ja, ze had gelijk. Mijn ogen worden daar vochtig van, van geluk.

Het enige jammere is dat ze wel heel de tijd heel graag lijkt te willen dat Hongarije meedoet. Toen ik inschakelde op Argentinië – Nigeria zei ze: “Oh, Argentinië tegen Hongarije?” En een dag later, nadat ik al had uitgelegd dat Hongarije niet meedoet, zat ze midden in een (op haar initiatief ingezette!) analyse over de titelkansen van Oranje toen ze zei dat “als de Duitsers al zo’n moeite met de Hongaren hadden, ze het ook moeilijk krijgen tegen ons”.

Toch is haar enthousiasme mijn grootste overwinning tijdens dit WK, dat alleen overtroffen kan worden door een behaalde wereldtitel van Oranje. Toen ze er na Nederland – Mexico achter kwam dat twee uur later Costa Rica tegen Griekenland mocht uitmaken wie onze volgende tegenstander zou worden, riep ze: “Oh ja, dat gaan we dan ook kijken!” Tranen van geluk biggelden over m’n wangen.

Maar, zoals ik aan het begin van dit stukje al schreef, het WK is nog lang. Gister, tijdens België – VS, was ze het even helemaal zat. Alwéér verlenging en dan ook nog van een wedstrijd “die nergens over gaat”. Ze vond het stom dat ik niet gewoon met haar iets anders ging kijken en vond me een pretentieuze aansteller omdat ik Sporza aan had staan en niet gewoon de NOS. De WK-moeheid begint erin te hakken en het gaan nog twee zware weken worden. Ik hou jullie op de hoogte.

biobv-enzio