De 5 ‘unsung heroes’ uit de WK 2014-poulefase

Aan alle kanten zien we All Star-teampjes voorbijkomen op Twitter, met de Robbentjes, de Jamesjes en de Messi’tjes van deze wereld. Kevin mist echter nog vijf spelers die een vermelding verdienen.

1. Kwadwo Asamoah

Kwadwo Asamoah, linkermiddenvelder van Juventus, moest op het WK met Ghana genoegen nemen met de linksbackpositie. Feitelijk maakt dat voor hem niet zo heel veel uit, want of hij nou als linksback of als linksbuiten op het formulier staat, de linkerflank is van hem. Asamoah viel met name op door twee acties: de tackle waarmee hij een doelpunt van Thomas Müller voorkwam, en de fabelachtige assist met Buitenkant Voet (©) waarmee hij Asamoah Gyan in stelling bracht tegen Portugal.

2. Mario Yepes

38 jaar oud en door menigeen van tevoren beschouwd als de kwetsbare factor van de Colombiaanse defensie, maar ik zou hem bijna de Ron Vlaar van Colombia kunnen noemen; de rots in de geel-zwarte verdediging, met bij tijd en wijlen een vernietigende tackle die je doet beseffen: Mario Yepes is still here. Natuurlijk is hij wat traag, zeker in vergelijking met medeverdedigers Camilo Zuñiga en Pablo Armero. Maar reken maar dat hij in de weg zal staan – en vooral liggen – voor de tegenstander.

3. Enner Valencia

Deze speler komt, ten opzichte van spelers als Neymar, Müller en Robben, weliswaar tekort voor de meeste all star teams, maar is wel degelijk noemenswaardig; Enner Valencia scoorde driemaal in drie wedstrijden, presenteerde zich als fervent hoogspringer en heeft het de verdedigers van Zwitserland, Honduras en Frankrijk écht heel lastig gemaakt. Hij is nu nog speler van het Mexicaanse CF Pachuca, maar het valt te verwachten dat Europese clubs op hem gaan jagen, op dezelfde manier als dat hij zelf jaagt op goals.

4.  Yacine Brahimi

Of het alleen door hem kwam is lastig te zeggen, want hij was niet de enige die na de verloren partij tegen België terstond een basisplaats kreeg. Maar feit is dat Yacine Brahimi een behoorlijk aandeel had in de 4-2 zege van Algerije op Zuid-Korea. De middenvelder van Granada viel vooral op met zijn heerlijk speelse combinatie met Sofiane Feghouli, die uiteindelijk leidde tot de 2-4 van de Algerijnen. Wendbaar als geen ander en bovendien koelbloedig op het juiste moment. Mooie speler.

5. Héctor Herrera

De speler die op mij de meeste indruk heeft gemaakt is Héctor Herrera (het had me ook niks verbaasd als Manchester United voor hem had gegaan, in plaats voor die Ander(e) Herrera). In de strijdlustige, dynamische Mexicaanse ploeg is de speler van FC Porto het creatieve brein, de man van de ideeën. Nagenoeg tweebenig, overal en nergens te vinden en zowel verdedigend als aanvallend van waarde kan hij het middenveld van Oranje zondag a.s. nog een vervelend middagje bezorgen in Fortaleza. Ik ga op ‘m letten.