Hoe de schimmige wapenhandelaar Condor miljoenen verdient aan het WK

Het WK bezorgt de Brazilianen hoge kosten, dure stadions die straks leeg staan en de bouw van ziekenhuizen en scholen staat op stand by. Maar er is één Braziliaans bedrijf dat dik aan het cashen is: de wapenhandelaar Condor.

Foto: thesun.co.uk.

Foto: thesun.co.uk.

Je hoort vaak dat er maar één organisatie is die echt aan het WK verdient: de FIFA. Blatters vriendenclubje verdeelt de miljoenen, hoeft geen belasting te betalen en ook geen enkele cent voor de bouw van stadions. De FIFA-kassa rinkelt, de portemonnee van het gastland raakt leeg. Maar nu deze schandalige gang van zaken veel protesten oproept in Brazilië, is er nog een partij die heel veel geld verdient aan het WK: Condor Nonlethal Technologies.

Wat? Condor Nonlethal Technologies. Ze hebben een bescheiden website, die op een blauwe maandag door het neefje ‘dat weleens wat met websites heeft gedaan’ van één van de werknemers in elkaar lijkt gezet, met een kratje bier als beloning. Het ziet er een beetje Marktplaats-achtig uit, maar in plaats van het afgeragde bed van je broertje vind je hier verschillende soorten ‘smoke grenades’, ‘diversion devices’ en een ’40 mm launcher’. Op de plaatjes ziet het er vrij vredelievend uit. Daar zijn ze toch ook voor, om de vrede te bewaren?

Condor, begin deze eeuw opgericht in Brazilië – in samenwerking met beveiligingsexperts uit de VS – omdat men een eigen wapenfabrikant wilde om de M.E. te bevoorraden, heeft een niet zo vredelievende reputatie. Terwijl tijdens de Confederations Cup van vorig jaar demonstranten uit elkaar gedreven werden met het traangas van Condor, werd hetzelfde spul in Istanbul en Ankara gebruikt door het regime van de doorgedraaide Turkse premier Erdogan. In 2011 werden pro-democratie-demonstranten in Bahrein hardhandig aangepakt: 35 doden. Toen de traangaswolken opgetrokken waren vonden de demonstranten de metalen hulsen van de gasgranaten. ‘Made in Brazil’, stond erop.

'Made in Brazil', gevonden in Ankara. Foto: Suzette Grillot.

‘Made in Brazil’. Een traangasgranaat van Condor, gevonden in Ankara. Foto: Suzette Grillot.

Ook tijdens de Egyptische revolutie van 2011 werden vrijheidsstrijders bestreden met de wapens van Condor en toen het afgelopen februari los ging in Venezuela was Condor er als de kippen (of condors) bij.  Condor levert wapens aan dictators en dus is het niet schokkend dat ook dictator Sepp, die de Braziliaanse president Dilma Rousseff tot zijn slaafje heeft gemaakt, graag zaken doet met Condor.

Voorlopig met succes. Condor, dat M.E.-ers ook traint in allerlei SWAT-technieken, slaat de #FuckFIFA-protesten in steden als Rio de Janeiro, São Paulo, Brasília en Natal met zo veel geweld neer, dat steeds minder mensen de straten op durven om te protesteren tegen al de miljarden die hun land door de wc-pot (is daar het ontwerp van het nieuwe Maracaña op gebaseerd?) heeft gespoeld. Oké, leuk dat Nonlethal, maar vreedzame demonstranten bestrijden met traangas en rubberkogels is nog steeds schandalig.

Ondertussen kijken de dictators van landen over heel de wereld als een soort scouts toe, met een aantekeningenboekje en een lange regenjas. Hoe ‘succesvoller’ Condor is tijdens dit WK, hoe meer tirannen het bedrijf aan zijn klantenbestand toe kan voegen.

Gezellig, zo'n WK. Foto: theepochtimes.com.

Gezellig, zo’n WK. Foto: theepochtimes.com.

Ver weg van de neergeslagen demonstranten, de wanhopige anti-WK-graffiti en de krakkemikkige schoolgebouwen die nodig vervangen moeten worden, zitten de bazen van Condor in een luxe villa aan een caipirinha. Ze sloten een deal met de Braziliaanse regering ter waarde van 22 miljoen dollar en bewapenen de honderdduizenden M.E.-ers verspreid over heel Brazilië. De Braziliaanse krant Publica weet tevens te melden dat Condor bij deze deal direct aan de Braziliaanse relpolitie mag verkopen, zonder controle van de overheid. Het lijkt de machtspositie van de FIFA wel.

Al met al lijkt Condor een perfect gekozen naam. Als een gier cirkelt het bedrijf boven de slagvelden in de Braziliaanse straten, parasiterend op het met geweld neerslaan van de vrijheid van meningsuiting en het recht om te protesteren. Het is een duidelijk teken aan de wand. Het WK, waar wij allemaal zo van houden, zorgt niet voor een economische boost voor de bevolking van het organiserende land, maar levert slechts dikke winst op voor een corrupte dictatuur en een dubieuze wapenfabrikant. Op het veld is dit een mooier WK dan ooit te voren, maar erbuiten is het een intrieste tragedie.

biobv-enzio