China, blijf af van onze Johan Cruijff Schaal!

Wordt ADO Den Haag het nieuwe Vitesse? Nee, zo ver hoeft het niet te komen. Het Chinese sportbedrijf United Vansen belooft weliswaar miljoenen te investeren in de Eredivisieclub, maar heeft heel andere doeleinden dan de steenrijke Arnhemse enclave.

Real Madrid in Beijing voor de Spaanse Supercup. Foto: photobucket.com

Real Madrid in Beijing voor de Spaanse Supercup. Foto: photobucket.com

Het staat méér dan een beetje raar. Na deals met clubs als Sampdoria en de Spaanse nationale voetbalbond gaat United Vansen nu in zee met ADO Den Haag, een club die zo’n acht jaar geleden nog op sterven na dood was. Wat moet United Vansen met een club die in de Eredivisie niets meer is dan een sympathieke middenmoter?

Het antwoord lijkt te zijn verscholen in de voorzichtige stappen die het sportbedrijf de laatste jaren neemt richting wereldovername. United Vansen heeft onder meer het merk Sampdoria op de markt gebracht in Azië en gaat hetzelfde doen met de Spaanse bond. In januari van dit jaar werd met de Spanjaarden afgesproken dat er diverse promotionele activiteiten zullen plaatsvinden in China en omstreken.

“De ondertekening van deze samenwerkingsovereenkomst markeert niet alleen dat wij wereldwijd een grote speler worden door onze successen in Italië. Dit opent ook een deur naar de samenwerking met een andere voetbalkrachtpatser, Spanje dus”, luidt een (via Google Translate van hun site vertaald) stukje uit het communiqué van United Vansen over de deal met de RFEF (Spaanse bond).

De maatschappij sluipt, kortom, via bepaalde clubs of organisaties binnen in de landelijke voetbalstructuur. En dat blijft zeker niet onopgemerkt. Waar vonden de afgelopen jaren de Italiaanse Super Cups plaats? China. Waar maakte aftredend landskampioen FC Barcelona aan het begin van het voorbije seizoen korte metten met aftredend bekerhouder Atletico Madrid? China.

Volgens Spaanse media heeft de nationale voetbalbond in 2013 al een akkoord gesloten over een vijfjarige verbintenis over de Super Cups, die dertig miljoen euro moeten opleveren. Afhankelijk van welke teams er tegen elkaar uitkomen, krijgt de bond een miljoenenbedrag van United Vansen. En met Atletico Madrid tegen Real Madrid in het vooruitzicht, zullen de oortjes op het Spaanse hoofdkantoor klapperen. Hierrrrr met die centen.

Niet te vergeten bungelt inmiddels ook de Franse bond in het web van Vansen. En met een beetje ongeluk maakt de Johan Cruijff Schaal straks ook de duizenden kilometers lange rit naar Azië. ADO Den Haag is waarschijnlijk niet meer dan een opstapje naar ‘een samenwerking met een andere voetbalkrachtpatser’.

Bio-cas