Het WK kijken met je vriendin, 11 tips voor een toptoernooi

Enzio gaat de komende weken op een ontdekkingstocht. Het is voor hem namelijk de eerste keer: een groot voetbaltoernooi volgen terwijl hij een vriendin heeft. Hier zijn strategie voor de komende maand, aan de hand van 11 punten.

Deze saaie stockfoto geeft de WK-sfeer in veel huishoudens feilloos weer. Foto: demorgen.be

Deze saaie stockfoto geeft de WK-sfeer in veel huishoudens feilloos weer. Foto: demorgen.be

1. Start ruim op tijd met je voorbereiding
Minstens een half jaar van tevoren moet je al scherp zijn en je vriendin zeggen dat er een maand aankomt waarin er élke avond meerdere voetbalwedstrijden op tv zijn. En dat je normaal gesproken, als je vrijgezel was geweest, ook altijd álles zou kijken.

2. Spreek je ambities uit
Echt álles hè. Dus zeg dat je dit jaar ook weer alles wil kijken. Deze informatie zal haar schokken, mijn vriendin kwam een kwartier lang niet uit haar woorden en daarna kon ze een uur lang alleen maar “dat is echt de hel” uitbrengen. Hou zo lang mogelijk vast aan álle wedstrijden kijken, hoe meer je er uiteindelijk overhoudt.

3. Hou de lange termijn voor ogen
Verwacht niet dat ze meteen zegt: oké, ga maar lekker kijken. Mijn vriendin ging eerst bij d’r moeder en d’r vriendinnen klagen – waar ik bij was. “Straks is er een maand lang elke dag dat stomme voetbal… Mannen…” Laat lekker gaan, ga de discussie niet aan, want emotie is bij haar meer leidend dan logica. “Mannen…” is namelijk haar beste argument.

4. Investeer in je faciliteiten
Je móet – als je samenwoont met je vriendin zoals ik – twee tv’s hebben. Alleen dan heb je de perfecte accommodatie voor zowel jouw als haar tv-wensen. Neem het verlies van een langere wandeling naar de koelkast en offer jezelf op door in de slaapkamer te gaan kijken.

5. Werk aan de teamspirit
Je moet namelijk goodwill kweken. Wees geen tirannieke Van Gaal, maar geef hier en daar wat toe. Als ik alles probeer te claimen, zet m’n vriendin d’r hakken in het zand. En dan gaat ze continu lopen klagen en met dooddoeners strooien als “wat is er nou leuk aan voetbal? Wat mannen die een beetje achter een bal aan lopen…” Dat wil je niet.

6. Hou vast aan je selectiebeleid
Ga niet vlak voor het toernooi de samenstelling wisselen. Misschien twijfel je of je vriendin wel de kwaliteiten heeft om een WK aan te kunnen, maar geloof me, als je gaat zoeken naar een vervangster die wel van voetbal houdt gaat het mis. Ze zijn er wel, leuke vrouwen met liefde voor voetbal, maar ze zijn schaars en je neemt een groot risico door er zo één te selecteren.

7. Doe een besloten trainingskamp
Ga, als je samen bent, voetbal(gerelateerde programma’s) kijken. Leg dingen uit, beantwoord haar vragen en zeg dat ze een goed punt heeft als ze zegt dat voetballers mietjes zijn en dat hockey veel leuker is omdat dat veel sneller op en neer gaat (hou je vingers gekruist). En leg haar een keer tijdens het avondeten uit wie Neymar is, of wat voor boeven er bij de FIFA rondlopen. Plant dingetjes in haar brein die voetbal interessanter maken voor haar.

8. Geef vertrouwen
En doe dat interessanter maken dan niet door te vertellen over aantrekkelijke voetballers of de kledingstijl van de voetbalvrouwen. Neem haar serieus en vertel serieuze dingen, want jij wil straks ook zo serieus mogelijk voetbal kijken en niet constant verhalen aanhoren over die “fabulous” nieuwe pumps van Irina Shayk.

9. Beloon initiatief niet te opzichtig
Vorige week zat m’n vriendin opeens uit zichzelf (!) Johnny in Oranje te kijken en ze vond het nog leuk ook. Tijdens Spanje-Nederland had ze het plotseling heel enthousiast over Johnny’s interview met Jasper Cillessen. En – het mooiste van alles – ze hielp me pas met Panini-plaatjes plakken. Waarschijnlijk alleen om mij van dichtbij inwendig uit te lachen over hoe serieus ik Luka Modric precies recht in zijn vakje plakte, maar toch. Ga zulk soort dingen niet overdreven lopen ‘belonen’, dan neem je haar niet serieus.

10. Maak haar belangrijk
Samen met jou moet zij de ster worden van je team. Geef haar dus belangrijke taken. Zo liet ik m’n vriendin uiteindelijk ook wat Panini-stickers plakken (wat onbekendere spelers) en ze waren niet eens scheef. Ze moet zich belangrijk voelen en zo begrijpen dat er dit WK veel van haar afhangt.

11. Wissel vlak voor het toernooi van systeem
Probeer iets revolutionairs uit. Op voorgaande toernooien keek je álles, maar zulk soort systemen worden oud. Tijden veranderen en vroegere succesformules kunnen nu weleens falen. Pas je systeem aan aan moderne tijden en laat het los. Focus op de belangrijke wedstrijden, laat potten als Colombia-Griekenland schieten. Dan gunt ze je de grote wedstrijden en ga je een prachtig WK tegemoet.

Dit is hoe ik hoop een top-WK te kunnen beleven, de komende weken ga ik deze strategie voor het eerst in de praktijk toepassen. Ik hou jullie op de hoogte van mijn vorderingen. De eerste paar dagen zijn in ieder geval hoopvol.

biobv-enzio