Enzio’s verloren WK-boek uit 2006: Portugal – Frankrijk

Een 14-jarig Enziootje schreef in 2006 in het diepste geheim (want schaamte) een dik boekwerk over het WK. Niemand mocht het ooit lezen, maar nu, in aanloop naar Brazilië 2014, publiceren we wekelijks een belangrijke wedstrijd uit zijn verslag.

Foto: upi.com

Foto: upi.com

Acht jaar geleden maakte ik tijdens het WK van 2006 in een oud wiskundeschriftje met balpen een 121 pagina’s tellend verslag van álle wedstrijden, met álle selecties en beoordelingen van álle spelers. Gekkenwerk. Niemand mocht er iets van lezen, want ik schaamde me kapot voor mijn schrijfstijl. Toch zou het zonde zijn als het boekwerk voor altijd ongelezen op mijn boekenplank blijft liggen.

Daarom is het nu tijd om daar verandering in te brengen. De afgelopen weken kon je de eerste vier delen lezen en we blijven de komende weken hoogtepunten online knallen. Totdat het WK in Brazilië weer van start gaat, want dan moeten we ons daar op focussen. Tot die tijd, geniet van deze wedstrijdverslagen. Ze zijn precies zoals ik ze als 14-jarige opschreef, alle spelfouten zitten er nog in.

Eerder zagen we Portugal winnen van Nederland (helaas) en de Fransen versloegen Spanje. Nu nemen beide teams het tegen elkaar op. De inzet? Een finaleplek op het WK van 2006.


Portugal                           0-1                    Frankrijk                       Man of the Match
–                                                                       Zidane                           Patrick Vieira

Deze wedstrijd begon spectaculair. Fransman Florent Malouda schoot al snel voorlangs en Portugees Deco zag zijn schot gepakt worden door doelman Fabien Barthez. Ook middenvelder Maniche, van Portugal, had een aantal gevaarlijke schoten. Op het middenveld waren de Portugezen de baas, met Maniche, Costinha en regisseur Deco, maar Patrick Vieira en Claude Makelélé hielden het tegen. Grootmeester Zidane was minder goed als tegen Brazilië, maar stelde zeker niet teleur. Ook Frank Ribéry was weer goed bezig, onvoorspelbaar als altijd. Malouda was minder, net als spits Thierry Henry.

Bij Portugal stond Pauleta in de spits en was totaal onzichtbaar. Hij is iemand die het laatste tikje kan geven, maar met de bal aan de voet niets klaarspeelt. Rond de 30ste minuut viel de beslissing al. Henry werd in het zestienmeter gebied gehaakt door verdediger Ricardo Carvalho, penalty. Zinedine Zidane nam hem en stond oog in oog met penaltykiller Ricardo. Hij schoot echter zo hard dat Ricardo te laat was en er net niet bij kon. Toen moest Portugal komen, maar de verdediging van Les Blues bleek ondoordringbaar. Sagnol, Thuram, Gallas en Abidal gaven geen centimeter weg. Toch wist Pauleta nog een keer in het zijnet te schieten.

Na de rust werd de spanning steeds groter. De Portugese buitenspelers, Luis Figo en Cristiano Ronaldo, haalden allerlei truukjes uit de trukendoos (waaronder schwalbes), maar het mocht niet baten. Hélder Postiga en Simão, invallers, konden het ook niet klaarspelen. Frankrijk bleef gevaarlijk met Henry en de invallers Sylvain Wiltord en Louis Saha voorin. Barthez maakte een gigantische blunder door een vrije trap vreemd in de lucht te slaan, maar Figo kopte over.

In de slotminuten kwamen Fernando Meira, Ricardo Carvalho en keeper Ricardo nog naar voren, maar ook zij scoorden niet. Zo is de (g)oude(n) generatie van 1998 dus weer finalist. Daar zullen ze Italië tegenkomen als laatste opponent. Portugal kan nog derde worden.

BioBV-Enzio