Buitenkant Voet, de biografie! Ter ere van het eenjarig bestaan

Buitenkant Voet werd op 31 mei 2013 geboren met een gigantisch artikel over Bayern München en Pep Guardiola. Nu, een jaar later, publiceert Buitenkant Voet een heuse biografie.

Hoezee1JaarBV

Van onze verslaggever
Brutaal voetbalblog Buitenkant Voet bestaat vandaag 1 jaar en in samenwerking met VI Boeken brengen de jonge voetbaljournalisten een eigen biografie uit. In een vierhonderd pagina’s tellend, zeer onthullend boek, geven Enzio Bakker en Ruben van Vliet, medewerkers vanaf het eerste uur, een uniek kijkje in de keuken bij het blog dat razendsnel de harten van voetbalminnend Nederland veroverde.

“Toen ik voor het eerst het blog zag, wist ik meteen dat daar een verhaal zat,” zegt Michel van Egmond, die Bakker en Van Vliet maandenlang volgde om zijn boek af te krijgen. “Ze bestaan dan nog maar een jaar, maar jonge fenomenen verdienen een biografie. Je ziet dat ook bij Neymar gebeuren, die heeft er zelfs al twee. Als zijn verhaal al opgeschreven is, dan verdient het verhaal van Buitenkant Voet al  helemaal een boek.”

Ook Johan Derksen, die VI Boeken leidt, is enthousiast over het vandaag in een oplage van 500.000 verschijnende boek. “Je merkt meteen dat het vrij bruikbare jongens zijn, die niet opeens Mister Big Star gaan uithangen als ze op straat herkend worden. Het zijn gewoon hele nuchtere jongens uit de provincie, die op een goede manier strijd aan gaan tegen de blagen uit de hedendaagse voetballerij.”

Het door Van Egmond op zeer pakkende wijze opgeschreven verhaal begint op 31 mei 2013, als Bakker zich verveelt en een voetbalblog opricht. “Daar begon het allemaal,” aldus van Egmond. “Het is prachtig om te zien hoe zo’n zolderkamerprojectje uit kan groeien tot een internetrevolutie. En de heren zijn ook altijd heel openhartig geweest, ze lieten me een andere kant van zichzelf zien die ik – en het grote publiek – helemaal niet kende.”

Wat die andere kant is zullen Bakker en Van Vliet maandagavond bij De Wereld Draait Door onthullen. Er wordt op internet al wild gespeculeerd over een cocaïneverslaving, die volgens insiders onder meer het verlies tijdens The Challenge tot gevolg had. Vooral Bakker zou tijdens de wekelijke bijeenkomsten in Amsterdam duidelijk onder invloed zijn geweest. Van Egmond en Derksen willen er nog geen uitspraken over doen.

Wat wel duidelijk is, is dat Buitenkant Voet, Ons Verhaal een pageturner is, met hier en daar een traan, maar vooral heel veel gelach. Bovendien komen er in het boek veel kleurrijke figuren als Stan van den Steenhoven, Yavne van der Raaf en Joost de Kleuver voorbij. VI Boeken schijnt met elk van hen al in gesprek te zijn over een eigen biografie. Derksen is in ieder geval optimistisch: “Het gaat storm lopen in de boekwinkels, zoals ik dat ook ooit meemaakte bij de nieuwe lp van Cuby & The Blizzards. Dit boek wordt een klapper.”

BioBV-Enzio