Enzio’s verloren WK-boek uit 2006: Duitsland – Italië

Een 14-jarig Enziootje schreef in 2006 in het diepste geheim (want schaamte) een dik boekwerk over het WK. Niemand mocht het ooit lezen, maar nu, in aanloop naar Brazilië 2014, publiceren we wekelijks een belangrijke wedstrijd uit zijn verslag.

Foto: sport.bt.com

Foto: sport.bt.com

Acht jaar geleden maakte ik tijdens het WK van 2006 in een oud wiskundeschriftje met balpen een 121 pagina’s tellend verslag van álle wedstrijden, met álle selecties en beoordelingen van álle spelers. Gekkenwerk. Niemand mocht er iets van lezen, want ik schaamde me kapot voor mijn schrijfstijl. Toch zou het zonde zijn als het boekwerk voor altijd ongelezen op mijn boekenplank blijft liggen.

Daarom is het nu tijd om daar verandering in te brengen. De afgelopen weken kon je de eerste drie delen lezen en we blijven de komende weken hoogtepunten online knallen. Totdat het WK in Brazilië weer van start gaat, want dan moeten we ons daar op focussen. Tot die tijd, geniet van deze wedstrijdverslagen. Ze zijn precies zoals ik ze als 14-jarige opschreef, alle spelfouten zitten er nog in.

Dit keer opnieuw Italië, dat we vorige week simpel zagen winnen van Oekraïne, met nu een zwaardere taak: de Duitsers van Jürgen Klinsmann verslaan.


Duitsland                      0-2                         Italië                             Man of the Match
–                                                                         Grosso, Del Piero     Andrea Pirlo

In het Westfahlenstation in Dortmund, waar deze wedstrijd gespeeld werd, had Duitsland nog nooit verloren. Maar voor alles is een eerste keer, zo blijkt maar weer eens. Italië begon sterker. Hun middenveld, met Simone Perrotta, Ivan Gennaro Gattuso, Andrea Pirlo en de aanvallend ingestelde Mauro Camoranesi was een maatje te groot voor die van Duitsland. Daar was Torsten Frings geschorst, op aanraden van de Italiaanse voetbalbond, hij werd vervangen door Sebastian Kehl. Schweinsteiger werd verrassend uit de opstelling gelaten voor Tim Borowski.

Toch kreeg Duitsland de grootste kans voor rust. Bernd Schneider werd vrijgespeeld door Klose, maar hij schoot op een haar na over. De Italiaanse verdediging met Fabio Grosso, Marco Materazzi, Gianluca Zambrotta en aanvoerder Fabio Cannavaro, was verder ondoordringbaar. Italië kreeg kansen met Materazzi, die naast kopte, en Camoranesi, die over kopte.

Na rust was Duitsland wat beter hadden overwicht, maar het gaatje werd niet gevonden. Italië kwam er af en toe uit, maar zonder veel succes. Het werd verlenging. In de eerste minuut daarvan schoot Italiaan en invaller Alberto Gilardino, na een goede actie, op de paal. Even later raakte Zambrotta de lat. Ook Duitsland kreeg een grote kans. Podolski schoot, maar keeper Buffon, volgens velen de beste keeper ter wereld, hield hem spectaculair tegen.

Toen brak een mindere periode aan en leek het uit te draaien op een strafschoppenserie. Maar in de twee-na laatste minuut gaf Pirlo een fenomenaal steekpassje op Grosso, waarmee hij drie Duitsers het bos in stuurde, en Grosso schoot hem er met een mooie krul langs Jens Lehmann in de goal. De Duitsers waren ontredderd en zochten wanhopig de aanval, maar uit een counter in de laatste secondes scoorde invaller Alessandro Del Piero nog de 0-2. Italië staat in de finale in Berlijn. Duitsland gaat dus niet naar Berlijn, maar naar Stuttgart, waar de troostfinale wordt gespeeld. Schade Deutschland, alles ist forbei!

BioBV-Enzio