Wat is VI saai geworden zeg

De televisie-versie van Voetbal International is niet meer wat het geweest is. Het ‘lekker lullen over voetbal’ heeft te veel de overhand gekregen. Enzio stelt veranderingen voor.

Foto: tv-corner.nl

Foto: tv-corner.nl

Ik en mijn mannelijkheid moeten treurig genoeg toegeven dat ik zelden nog naar Voetbal International kijk. Mijn vriendin worstelt zich doordeweeks al door Champions en Europa League heen en is me op zondagavond ook al een uur kwijt, dus wil ik het haar niet aandoen om ook nog eens drie uur per week naar vier stilzittende, over voetbal pratende en niet bijster aantrekkelijke mannen te kijken. In plaats daarvan kijken we een film, of bizarre shit op TLC.

Ik moet zeggen dat ik het ook niet echt mis. Elke week twee keer die gillende Gijplach en die droge Derksenstem aanhoren is voor mij iets te veel. Maar afgelopen vrijdagavond was m’n vriendin werken en kwam er een vriend van me langs. Een hele week lang hadden we hard gewerkt en ons keurig, aan-de-samenleving-bijdragend kunnen gedragen. Nu was het tijd voor biefstuk, bier en… we keken elkaar aan: Voetbal International! Wat zou dat nu toch fijn zijn, even wat hersenloos geneuzel.

Waar zijn de beelden?

We werden op onze wenken bediend. Maar aangezien we allebei al heel lang het programma niet meer volgden, vielen er dingen op. Waarom hadden ze nergens beelden van? Als ze het over een mooi ingeschoten penalty van Carlos Bacca hadden, moesten we zelf maar een voorstelling maken van hoe dat er dan uit zou hebben kunnen zien.

En waarom werd het ene fragment dat ze wél hadden, tot in den treure herhaald? Louis van Gaal die zegt dat ie een bus heeft gemaakt, best grappig. Maar na vier keer “Ik ben eh… zeg maar degene die de bus eigenlijk gemaakt heeft” (ik kan het dromen) achter elkaar hadden wij het gevoel dat we niet helemaal serieus genomen werden. Dachten de makers van dit programma dat we een IQ van 90 hadden? Naïef als we waren, hadden we op dat punt niet verwacht dat het fragment nog vijf keer, op willekeurige momenten, herhaald zou worden.

Elke keer schoten Genee, Gijp, Boskamp en Derksen weer brullend in de lach, het publiek deed haar best om mee te lachen. Maar bij de zesde keer was het lachen ze wel vergaan en bij ons werd de afstandsbediening steeds verleidelijker. Er was verder geen zak op tv (hadden we gezien in de reclame) en we hadden te weinig energie over om van de bank op te staan en wat anders te gaan doen, dus moesten we het maar uitzitten.

Lange zit

Het gedeelte na de reclame (met twee keer bussenfabrikant Van Gaal) keken we puur af omdat we via internet een kijkersvraag hadden ingestuurd (Waarom zit Virgil van Dijk niet in Oranje? Ik weet het, onorigineel, maar de creativiteit was in die fase volledig uit ons gezogen). De vraag haalde de uitzending niet. Wel kwamen we erachter dat anderhalf uur over voetbal lullen wel erg lang is.

Inhoudelijk klopt er natuurlijk ook weinig van wat er aan die tafel gezegd wordt, dat is al jaren zo, maar Derksen maakte het nu wel erg bont. In het begin van de uitzending laakten hij en Gijp de jonge spelers van Oranje omdat het allemaal koorknaapjes waren die niet durfden op te staan tegen de soms veel te autoritaire Van Gaal, aan het eind van de uitzending kraakte hij Zakaria Bakkali af omdat “de jeugd niks meer van ouderen aanneemt”.

Maak het weer een prachtprogramma

Maar goed, een beetje op de bank zitten en kritiek zitten hebben, dat is net zo makkelijk als veel van de dingen die de VI-mannen zeggen. Dus hier wat concrete voorstellen voor verbetering. Het programma mist vaart, inhoudelijke discussies, bewegend beeld en is met anderhalf uur gewoon een hele lange zit. Waarom betalen ze niet wat meer om beelden te laten zien, knippen ze het laatste halfuur eraf (scheelt ook weer geld) en nodigen ze niet net als vroeger elke week een gast uit de voetbalwereld zelf uit om het wat meer over voetbal te laten gaan?

Straks is er weer VI Oranje, vier jaar geleden een doorslaand succes en in 2012 ook gewoon heel leuk, maar ik ben benieuwd of dit format z’n magie nu heeft verloren. Lekker met veel humor ouwehoeren over voetbal moet de basis van dit prachtprogramma blijven na de zomerstop, maar ik hoop dat ze voor volgend jaar wat coole nieuwe dingen toevoegen. Anders kijk ik op een vriendinloze vrijdagavond gewoon alsnog naar I Didn’t Know I Was Pregnant.

BioBV-Enzio