Keepers die willen scoren: niet doen!

We zagen het dit weekend bij Barça en Sparta weer gebeuren: keepers die in het slot nog even meegaan met een corner. Joost snapt deze doelmannen niet: blijf lekker op de middellijn staan.

JosePinto

Foto: marca.com

De twee leukste wedstrijden van dit weekend vond ik FC Barcelona-Atlético Madrid en FC Dordrecht-Sparta Rotterdam. Niet alleen om het enorme contrast, maar ook omdat er bij allebei de wedstrijden heel wat op het spel stond. Tot in de laatste minuten aan toe. Zowel Sparta als Barcelona wilde scoren in de slotfase, en je ziet het dan altijd gebeuren dat die keeper mee naar voren gaat bij een corner of een vrije trap. Ik snap dat niet. Vooral niet omdat er altijd een verdediger op de middenlijn blijft staan. Ruil dat dan om, zou ik zeggen.

Zaterdag, Barcelona-Atlético, diep in de blessuretijd kregen de Catalanen een corner. Doelman José Manuel Pinto, beter bekend als HipHop Pinto, ging mee naar voren, waarop Sierd de Vos zich afvroeg of Pinto “het landskampioenschap naar Barcelona zou mixen.” Met zijn 1.85 meter lengte komt Pinto een redelijk eind, maar hij zal niet de beste kopper zijn van zijn elftal.

Vroeger, met pleintjesvoetbal, was de slechtste voetballer altijd keeper. Daar stond je het minst in de weg. En dan zou nu ineens de keeper die bal erin moeten koppen? Geloof er niks van.

Zondag vond ik het stiekem nog leuker.  Roy Kortsmit, de derde keeper van Sparta die in de laatste minuut zijn club naar de verlenging zou helpen. Dacht hij ten minste. Het liep net even anders: hij sprong wel wat mee naar de bal, maar raakte die niet. In de counter was het vervolgens Giovanni Korte die Dordt naar de Eredivisie schoot.

Eigenlijk kan ik maar twee geslaagde aanvallen van keepers bedenken. De eerste was Martin Pieckenhagen, die in 2005 in de Alkmaarderhout een tegenstander een zet gaf, de volgende op de grond gooide en daarna de bal binnen kopte.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=gxWr4XP-xGw?rel=0&w=420&h=315]

 

De ander is Bram Castro, die bij een corner plots vrij stond en de bal binnen tikte.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=6-22-PRckK8&w=420&h=315]

 

Soms kunnen keepers de verdediging op zijn kop zetten, maar meestal lukt het niet. Mijn voorstel: keepers, ga lekker op de middenlijn staan en laat het doelpunten maken aan je veldspelers over. Niet doen alsof jij zo’n fantastische voetballer bent en die goal wel even maakt, want het is gewoon een dikke middelvinger naar je veldspelers. Gewoon lekker naar die middenlijn en dan kun jij, als de corner wordt uitverdedigd de bal weer naar voren werken. Wie weet maak je een assist, maar daar blijft het dan bij. Deal?

bio-Joost