BV Factcheck: De houdbaarheid van promovendi

“Die hebben daar helemaal niets te zoeken, joh.” De spelers van een club die naar het hoogste niveau is gepromoveerd zijn vaak nog niet uitgefeest, of sceptici hebben hun twijfels bij een succesvol vervolg alweer van de daken geschreeuwd. Dat is lang niet altijd terecht, wijst de recente historie uit.

logo-factcheck

Nederland kent dit jaar voor het eerst sinds twaalf jaar drie clubs die promoveren naar de eredivisie. Willem II, Excelsior en FC Dordrecht mogen met hun beperkte budget proberen in ieder geval een jaar te overleven op het hoogste niveau. Sommige critici geven daar geen cent voor, maar SC Cambuur (dertiende in de eredivisie) en Go Ahead Eagles (veertiende) bewezen afgelopen seizoen dat het wel degelijk mogelijk is. Zij hielden de traditionele eredivisieclubs NAC Breda, NEC en Roda JC onder zich.

Wij hebben eens gekeken naar de promovendi van zes Europese competities, namelijk de Nederlandse, de Engelse, de Duitse, de Spaanse, de Franse en de Italiaanse. Elk jaar nemen een paar promovendi de plek in van clubs die het niet op het hoogste niveau hebben gered. En elk jaar staan diezelfde promovendi in de voorspellingen op de onderste plekken. Ze hebben niet genoeg geld, niet genoeg ervaring of niet het spelersmateriaal voor de eredivisie.

Het gaat om de promovendi uit Nederland, Engeland, Duitsland, Spanje, Frankrijk en Italië

Het gaat om de promovendi uit Nederland, Engeland, Duitsland, Spanje, Frankrijk en Italië

Promovendi in de zes genoemde landen doen het helemaal niet zo slecht, blijkt als je de cijfers erbij pakt. In het afgelopen seizoen waren er zestien nieuwelingen, waarvan er slechts twee degradeerden (het Duitse Eintracht Braunschweig en het Welshe Cardiff City). Ook in de seizoenen ervoor handhaafden meer dan de helft van de promovendi zich op het hoogste niveau.

“Ja, maar volgend seizoen krijgen ze het moeilijker!” Dat is een veelgehoorde reactie als je zegt dat clubs als SC Cambuur, het Italiaanse Sassuolo en het Spaanse Elche zich gewoon prima staande hielden. Het element van verrassing, zoals dat zo mooi heet, is namelijk in het tweede seizoen verdwenen. Toch?

Het gaat om de promovendi uit Nederland, Engeland, Duitsland, Spanje, Frankrijk en Italië

Het gaat om de promovendi uit Nederland, Engeland, Duitsland, Spanje, Frankrijk en Italië

Als we naar de vier jaargangen van de zes landen vóór het afgelopen seizoen kijken, kunnen we zien hoe lang de adem van de promovendi is geweest. Zo degradeert één derde meteen in het eerste seizoen, maar weet iets meer dan de helft zich minstens twee seizoenen staande te houden. Dus ook al is het element van verrassing na één jaar weg, 33 van de 65 promovendi mochten hun abonnement op de hoogste divisie met minstens nog een derde jaar verlengen.

Willem II kroonde zich vorige maand tot kampioen van de Jupiler League. Mogen we iets van de Tilburgers verwachten in de Eredivisie? Gebaseerd op de recente historie van Jupiler League-winnaars wel: in de vorige vijf seizoenen kroonden VVV-Venlo, De Graafschap, RKC, PEC Zwolle en Cambuur zich tot kampioen en allemaal hielden ze het ten minste twee seizoenen vol in de hoogste klasse.

grafiek-pro-3

Voor de kampioenen uit de Franse Ligue 2 gold hetzelfde, terwijl in Italië, Duitsland en Engeland de laatste vijf jaar maar twee kampioenen van het op een na hoogste niveau meteen weer afdaalden. In Spanje hadden de kampioenen van de Segunda División A het de laatste jaren wat lastiger bij hun (r)entree op het hoogste niveau: drie van de vijf degradeerden meteen weer.

Dus mocht je over een paar weken een eindstand van het nieuwe seizoen willen voorspellen, zet dan niet klakkeloos de ‘nieuwelingen’ op de onderste plaatsen.

BioBV-Stan

Bio-Ruben