Enzio’s verloren WK-boek uit 2006: Italië – Oekraïne

Een 14-jarig Enziootje schreef in 2006 in het diepste geheim (want schaamte) een dik boekwerk over het WK. Niemand mocht het ooit lezen, maar nu, in aanloop naar Brazilië 2014, publiceren we wekelijks een belangrijke wedstrijd uit zijn verslag.

Foto: trbimg.com

Foto: trbimg.com

Acht jaar geleden maakte ik tijdens het WK van 2006 in een oud wiskundeschriftje met balpen een 121 pagina’s tellend verslag van álle wedstrijden, met álle selecties en beoordelingen van álle spelers. Gekkenwerk. Niemand mocht er iets van lezen, want ik schaamde me kapot voor mijn schrijfstijl. Toch zou het zonde zijn als het boekwerk voor altijd ongelezen op mijn boekenplank blijft liggen.

Daarom is het nu tijd om daar verandering in te brengen. De afgelopen weken kon je de eerste twee delen lezen en we blijven de komende weken hoogtepunten online knallen. Totdat het WK in Brazilië weer van start gaat, want dan moeten we ons daar op focussen. Tot die tijd, geniet van deze wedstrijdverslagen. Ze zijn precies zoals ik ze als 14-jarige opschreef, alle spelfouten zitten er nog in.

Deze week een kennismaking met het machtsvertoon van Italië, dat ondanks alle problemen thuis zeer gemakkelijk won van Oekraïne.


Italië                          3-0                              Oekraïne                     Man of the Match
Toni (2x),                                                       –                                 Gianluca Zambrotta
Zambrotta

De Italianen hadden veel problemen in hun vaderland. Clubs Juventus, AC Milan, AS Roma en Fiorentina, plus een aantal voorzitters, waaronder de zoon van bondscoach Lippi, staan terecht wegens omkoping. Juventus teammanager Gianluca Pessotto was bij een zelfmoordpoging uit een raam gesprongen en ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis. Veel spelers hadden nog met hem samengespeeld. Bovendien was Alessandro Nesta geblesseerd en diens stand-in Materazzi geschorst. Andrea Barzagli stond dus achterin. Maar in de wedstrijd tegen Oekraïne speelden ze die zorgen al snel van zich af.

Rechtsback Gianluca Zambrotta scoorde een prachtige goal van veraf, 1-0. Toen moest Oekraïne komen, maar ze kwamen duidelijk kwaliteit te kort. Andriy Shevchenko en Artem Milevski zaten in de tang bij Fabio Cannavaro en Barzagli. De Oekraïnse verdedigers Andriy Rusol, Andriy Gusin, Vjatcheslav Svidersky en keeper Olexander Shovkovsky hielden het ook goed dicht.

Na rust kwam Oekraïne beter het veld op. Een schot van Shevchenko werd weggebokst door Buffon en de rebound van Maxim Kalinichenko werd door Zambrotta van de lijn gehaald. En vlak daarna deelde Italië de genadeslag uit. Luca Toni scoorde eindelijk zijn eerste doelpunt van dit WK en even later scoorde hij zijn tweede op aangeven van Zambrotta. Toen deden de Oekraïners niets meer. Shovkovsky voorkwam nog een paar keer dat het nog erger werd.

Oekraïne ligt er dus uit, maar ze hebben boven verwachting gepresteerd, hun fans mogen trots zijn. Italië gaat weer door, dit keer wel verdiend en ze zullen Duitsland als laatste hindernis moeten nemen voor ze in de finale staan.

BioBV-Enzio