Enzio’s verloren WK-boek uit 2006: Spanje – Frankrijk

Een 14-jarig Enziootje schreef in 2006 in het diepste geheim (want schaamte) een dik boekwerk over het WK. Niemand mocht het ooit lezen, maar nu, in aanloop naar Brazilië 2014, publiceren we wekelijks een belangrijke wedstrijd uit zijn verslag.

Bron: blog.gotsoccer.com

Bron: blog.gotsoccer.com

Acht jaar geleden maakte ik tijdens het WK van 2006 in een oud wiskundeschriftje met balpen een 121 pagina’s tellend verslag van álle wedstrijden, met álle selecties en beoordelingen van álle spelers. Gekkenwerk. Niemand mocht er iets van lezen, want ik schaamde me kapot voor mijn schrijfstijl. Toch zou het zonde zijn als het boekwerk voor altijd ongelezen op mijn boekenplank blijft liggen.

Daarom is het nu tijd om daar verandering in te brengen. Vorige week publiceerden wij het eerste deel, de rampzalige clash tussen Portugal en Nederland, en we blijven de komende weken hoogtepunten online knallen. Totdat het WK in Brazilië weer van start gaat, want dan moeten we ons daar op focussen. Tot die tijd, geniet van deze wedstrijdverslagen. Ze zijn precies zoals ik ze als 14-jarige opschreef, alle spelfouten zitten er nog in.

Deze week zit er een gigantische en erg gênante in, hij zal je vast opvallen. Dit is het verslag van Spanje tegen Frankrijk, de jonge honden tegen de oude rotten. Met op het eind wat profetische woorden…


Spanje                     1-3                               Frankrijk                      Man of the Match
Villa                                      Ribéry, Vieira, Zidane                               Patrick Vieira

Het team van Frankrijk, met Fabien Barthez, Willy Sagnol, Lilian Thuram, Claude Makelélé, Patrick Vieira en Zinedine Zidane, die er op het gewonnen WK van 1998 ook al bij hoorden, wordt de Rolling Stones van het voetbal genoemd. De Spaanse selectie is juist weer heel jong, met talenten als Pablo Ibañez, Sergio Ramos, Antonio López, Cesc Fabregas, Andrés Iniesta, Joaquin, Fernando Torres, Luis Garcia, José Antonio Reyes en David Villa. Zij zouden, volgens kenners, de Franse ‘bejaarden’ verslaan.

Daar leek het in het begin ook op. De Spanjaarden combineerden snel, de Fransen konden het niet bijbenen. Maar een gaatje in de sterke Franse verdediging konden ze niet vinden. Totdat verdediger Ibañez, die bij een corner naar voren was gekomen en door Thuram op zijn hakken werd getrapt, penalty. David Villa nam hem en scoorde. Toen moest Frankrijk komen en spits Henry werd ook vaak gezocht, maar stond telkens buitenspel. Toen Henry zelf een lage voorzet gaf kon rechtsbuiten Frank Ribéry hem nét niet raken en Patrick Vieira wist hem slechts te schampen. Maar toch was het een voorbode op wat komen ging.

Want even later gaf Vieira een mooie steekpass op de snelle Ribéry, die keeper Casillas voorbij speelde en scoorde. Het was een bevreiding voor Les Bleus. Na rust kwam Frankrijk sterker uit de kleedkamer. Ze probeerden de Spaanse verdediging, met als leider de ervaren Carles Puyol, te kraken, maar zonder veel succes.

Totdat Thierry Henry een vrije trap versierde die Vieira erin kopte. Dat hadden de Spanjaarden nooit verwacht! Ze kwamen de schrik niet meer te boven en vlak voor tijd maakte Zinedine Zidane, de grootmeester zelf, het af. Prachtig passeerde hij Puyol en scoorde onhoudbaar in de korte hoek. Zo is de gouden garde van 1998 door. De jonge Spanjaarden zijn uitgeschakeld, maar we zullen in de toekomst nog veel van hen horen!

BioBV-Enzio