De Belgische advocaat en de evil voetbalwereld

Er was eens een Belgische advocaat die opkwam voor de belangen van voetballers. Na het Bosman-arrest en de zaak-Ye draait hij nu misschien wel de grote transfergeldkraan dicht. Maak kennis met Luc Misson.

luc-misson

Bron: rtbf.be

Luc Misson was altijd al een slimme jongen. Waarschijnlijk was hij die klasgenoot die de leraar eraan herinnerde dat je geen huiswerk mag opgeven vlak voor een tentamen. Zo iemand die altijd gelijk had, als hij zei ‘Dit is niet eerlijk’, in tegenstelling tot andere jengelende kids die dat om de haverklap roepen. Niet voor niks ging Luc rechten studeren en werd hij jurist.

Zijn specialismen in Europees Recht en in de rechten van de mens hebben hem ver gebracht in het leven. Jean-Marc Bosman mocht in 1990 niet zomaar aan het einde van zijn contract gratis overstappen naar een andere club. Met de hulp van advocaat Misson werd Bosman door het Hof vijf jaar later in het gelijk gesteld. Vanaf dat moment kende de voetballerij de transfervrije status.

In 2006 was er de rechtszaak tegen een aantal voetballers uit de Belgische Jupiler League. Belchinees Zheyun Ye zou spelers hebben omgekocht, in ruil voor een opzettelijke blunder of andere gekke actie zouden ze dan een beloning krijgen. Eén van de verdachten was de Roemeen Marius Mitu, hij werd voor drie jaar geschorst. Onterecht, beweerde Misson.

Misson stelde namelijk dat de KBVB geen disciplinaire maatregelen had mogen nemen vóór dat Mitu daadwerkelijk strafbaar was bevonden. Door de schorsing zou de Roemeen geen eerlijk proces meer kunnen krijgen. Bovendien zou in dit geval het recht op werk geschonden zijn. Het Brusselse Hof ging mee in de redenering van Misson. Een klap in het gezicht van de KBVB.

misson-spelers

En dit jaar kan er weer een hoofdstuk toegevoegd worden aan het heldenepos van Luc Misson. Mohamed Dahmane, ex-speler van RC Genk, leek eerst de zeikerd die weigerde zijn volledige contract af te kopen. Nu lijkt hij net zo gedenkwaardig te worden als Bosman. Het hof in Hasselt stelde namelijk dat de voetballer gelijk heeft en maximaal één jaarsalaris hoeft te betalen om zijn contract te kunnen verscheuren.

De zaak-Dahmane kan voor een schokgolf in de voetbalwereld zorgen. Stel je voor, Lionel Messi wil naar Bayern München. De Argentijn mag dan nog wel een contract voor een aantal jaar hebben, maar gezien zijn jaarsalaris zou een bedrag van rond de vijftien miljoen euro om de boel af te kopen genoeg zijn. Even ter vergelijking: AS Roma betaalde 33% meer voor Kevin Strootman.

Clubs zullen vast wel weer een manier vinden om met geld naar elkaar te kunnen smijten. Maar ik heb het volste vertrouwen in Luc Misson, de Belgische topadvocaat.

Bio-Ruben