Andrea Pirlo’s I Think Therefore I Play, een recensie

Enzio las Andrea Pirlo’s biografie I Think Therefore I Play. In slechts acht treinritjes had hij hem uit, en hier legt hij je uit hoe dat komt. Grazie Andrea.

Bron: cbc.ca

Bron: cbc.ca

Ooit begon ik een ode aan Andrea Pirlo met heel veel grazie’s. En ook nu is dat mooie Italiaanse woord weer op zijn plaats: grazie Andrea. Zijn biografie is een verademing. De voetbalbiografie is hotter dan ooit en domineert de bestseller-lijsten, maar ik betrapte mezelf de laatste maanden een beetje op voetbalbiografieënmoeheid. I Think Therefore I Play is een perfect medicijn tegen die moeheid.

Dat komt ten eerste omdat Andrea Pirlo een man is die een biografie verdient. Meer dan Neymar, die er op zijn 22e al twee bij de AKO heeft liggen, meer dan John van Zweden en al helemaal meer dan Leonardo.  En ten tweede komt dat doordat Pirlo één van de weinige voetballers of coaches is die ook echt iets intelligents te zeggen heeft.

Andrea Pirlo, bijgestaan door schrijver Alessandro Alciato, schrijft net zo achteloos briljant als hij voetbalt. In een rustig tempo kabbelt het boek voort, voortdurend in beweging, van de ene naar de andere kant en dan – je ziet het niet aankomen – de steekpass, een fast forward, een bruggetje, hoe je het ook wil noemen, en Andrea is weer bij een heel ander onderwerp aanbeland. Het leest heerlijk weg, slechts acht treinritjes had ik er voor nodig om hem uit te hebben. En je merkt dat over elke zin is nagedacht, dat Pirlo niets zegt zonder zijn woorden te kunnen ondersteunen met argumenten.

Hij beschrijft hoe hij in 2011 wordt gebeld door zijn zaakwaarnemer Tullio: de Qatari van Al-Sadd willen je hebben, Andrea. Pirlo wil niet, maar wil beleefd zijn en toch met ze praten. Wanneer kunnen ze naar Milaan komen? Ze zijn er al, ze hebben de duurste suite in het duurste hotel van de stad afgehuurd. Pirlo wil nog steeds niet, maar hij gaat. De Qatari zijn gek, bieden hem 13 miljoen per jaar, een paar Ferrari’s en ze willen een Italiaanstalige school bouwen speciaal voor zijn kinderen. Zonder nadenken wijst Andrea ze af.

Het is de grootsheid van Andrea Pirlo.

Pirlo is zo groot dat hij sommige figuren genadeloos kan afmaken. Dat doet hij dan weer wel in vriendelijke bewoordingen, maar toch. Klaas-Jan Huntelaar moet het ontgelden, Milan-directeur Adriano Galliani krijgt er van langs, Jerzy Dudek is een ‘jackass’ en hij verdenkt het voltallige Deportiva La Coruña-team uit 2004 van dopinggebruik. Andrea Pirlo hoeft geen blad voor de mond te nemen.

Ook niet als het gaan om het eren van zijn helden. Fascinerende personen hebben Pirlo’s pad gekruist. Hij dronk wijn met Pep Guardiola, hij kreeg waterflesjes van Antonio Conte naar zijn hoofd, hij zat uren met Alessandro Nesta achter de PlayStation, Gennaro Gattuso ging hem te lijf met een vork, hij is vrienden met Daniele De Rossi, hij prijst Alessandro Matri als topspits, hij bestudeert de vrije trappen van Juninho Pernambucano, viert feest met Andrea Agnelli, neemt afscheid van Alessandro Del Piero, zit in de stank van Filippo Inzaghi en ligt op het strand met Massimo Moratti.

Als speler van Internazionale, AC Milan en Juventus heeft hij vrienden bij de drie grootste Italiaanse clubs. Het tekent de grootsheid van Pirlo dat hij bij alle drie de clubs nog steeds in hoog aanzien staat. In het prachtige vijfde hoofdstuk verklaart hij waarom: hij is bovenal Italiaan. Zijn trouw aan de Azzurri is groter dan zijn trouw aan welke club dan ook. Het hoogtepunt daarvan is zijn penalty in de finale van het WK 2006. Het is ook het hoogtepunt van het boek, Pirlo schetst een prachtig moment dat zijn leven voorgoed zou veranderen: een enorme trots om Italiaan te zijn maakt zich van hem meester.

I Think Therefore I Play is zo’n boek waarvan je wil dat je hem nooit uitkrijgt, en dus eigenlijk niet te snel wil lezen, maar toch kun je je niet inhouden om pagina na pagina te verslinden. Nu moet ik weer een flinke tijd met m’n mobiel zitten kloten in de trein… Toch is het als met een flinke reep chocola: ik ben blij dat ik hem in één keer opgevreten heb, want op dat kleine geluksmomentje kan ik weer even teren.

Andrea Pirlo, I Think Therefore I Play (2014) is voor €19,99 te krijgen bij Bol.com.

BioBV-Enzio