BV Factcheck: Kampioen van de armoede?

Het lijkt nogal een populaire term dezer dagen: Kampioen van de armoede. Toegegeven, Ajax speelde niet echt flitsend, en leek veel punten te verliezen. Maar is de titel echt ‘armoedig’? Ruben dook in de cijfers, want cijfers liegen niet.

logo-factcheck

Onze trouwe lezers zullen nu misschien denken: Wat? Een data-stuk op Buitenkant Voet? Jullie doen toch niet aan statistieken en cijfers? Klopt, maar dit is nou zo’n geval waarin we vinden dat de cijfertjes in dienst staan van het verhaal.

Laten we eerst eens naar het aantal punten kijken. Want wie de meeste punten pakt, wordt simpelweg kampioen. In de veertien seizoenen voor het huidige pakte de kampioen zes keer méér dan 80 punten. Gemiddeld over die seizoenen finishte de kampioen op 80. Dat is negen punten meer dan waarmee Ajax zijn vierde titel op rij binnensleepte.

grafiek-1

Ajax werd, zoals bekend, vier keer kampioen in de laatste tien seizoenen. De ploeg van trainer Frank de Boer deed dit met respectievelijk 73, 76, 76 en 71 punten. Veel constanter krijg je ze niet. Ben je dan constant de kampioen van de armoede? Qua punten was het in ieder geval geen indrukwekkend seizoen.

De 71 punten die Ajax dit seizoen haalde, zijn een dieptepunt in vijftien jaar eredivisie. Dit is ook goed te zien aan het gemiddeld aantal punten per wedstrijd. Met moeite kwamen de Amsterdammers boven een moyenne van 2,0 uit.

grafiek-2

Hoe zit het dan met het scorend vermogen van de Amsterdammers? Inclusief het seizoen 2010-’11 was dit het minst productieve seizoen onder trainer Frank de Boer. De score van 69 goals ten opzichte van respectievelijk 72, 93 en 83 lijkt nog een teken dat de titel van dit seizoen niet veel glans heeft.

Vergeleken met de veertien seizoenen vóór 2013-’14 maakt het scorend vermogen van Ajax niet al te veel indruk. Slechts in drie seizoenen scoorde de kampioen gemiddeld minder per duel. Alle keren was het een andere club, en telkens was het niet Ajax.

Natuurlijk is het ook zo dat je niet per se kampioen wordt, als je de ploeg bent die het vaakst scoort. Ajax scoorde in het seizoen 2009-’10 maar liefst 106 keer, maar werd tweede achter kampioen FC Twente. De Tukkers scoorden ‘slechts’ 63 keer.

grafiek-3

Laten we daarom ook nog even een blik werpen op het doelsaldo. Hoe is de verhouding tussen het aantal gescoorde goals en het aantal goals tegen? Afgezien van een enkele uitschieter, heeft de kampioen vaak een positief doelsaldo tussen de 40 en 55. Ajax valt dus niet enorm uit de toon.

Is Ajax nu kampioen van de armoede? Qua goals valt er over te discussiëren. Is een kampioen nu armoedig als het relatief vaak scoort, maar vaak goals tegen krijgt? Of geldt dat juist voor een winnaar met relatief weinig goals tegen, maar ook weinig goals voor? Het doelsaldo van ‘020’ is namelijk niet enorm afwijkend.

grafiek-4

Qua punten mag je het predikaat ‘armoedig’ wel op deze landstitel van Ajax plakken. Want een team met een moyenne van 2,09 punten per wedstrijd, terwijl dat gemiddeld over de veertien seizoenen ervoor 2,34 was, mag zich niet al te hard op te borst kloppen.

Bio-Ruben