Mannen wiens voeten wij kussen #9: Thibaut Courtois

Eigenlijk wil ik met dit artikel geen voeten, maar handen kussen. Bij onze Zuiderburen lijkt namelijk definitief een nieuwe topkeeper te zijn opgestaan. En waar Maria Sjarapova bekend staat om haar eindeloze benen, heeft deze doelman bizar lange armen. Zijn naam: Thibaut Courtois.

Thibaut Courtois zou op het eerste gezicht niet misstaan in de eredivisie. Ondanks zijn boomlange postuur – de Belg meet 1,99 meter – is hij toch meer een belastingadviseur dan een topkeeper. Zeker als je hem vergelijkt met de verweerde, chagrijnige harses van Oliver Kahn of de borstkas van Gianluigi Buffon, waar je met een Airbus op kunt landen.

Maar wie let er op uitstraling van een doelman die gewoon op zijn 21e al een enorme baas is? Courtois was negentien jaar, toen hij in de belangstelling stond van clubs als Chelsea, Manchester United en Schalke 04. De Belg had dankzij transfers, schorsingen en blessures van anderen al enkele tientallen wedstrijden gespeeld voor KRC Genk. Hij koos uiteindelijk voor Chelsea.

Vroeg naar het buitenland vertrekken, het is iets waar spelers als Luc Castaignos, Rajiv van la Parra, Karim Rekik en Jeffrey Bruma over mee kunnen praten. Maar in tegenstelling tot deze faalhazen weet Courtois zich wél meteen te bewijzen. Al is het niet bij de Londense club waar hij onder contract staat, maar bij dé knokploeg van Europa, Atlético Madrid. Er is zelfs een variant van planking naar hem vernoemd: Thibauting.

Mede dankzij de boomlange doelman wonnen de Madrilenen al de Europa League en de Supercup. Saillaint genoeg was Chelsea daarin de tegenstander. Het deerde Courtois niet, hij deed gewoon zijn werk, zoals altijd. Hij lijkt bijna alles tegen te houden mede dankzij zijn uitschuifbare armen. Waar andere keepers aan de lat gaan hangen, kan de Belgische doelman vanuit het midden van het doel beide doelpalen even vastpakken.

Het cliché wil dat keepers pas op latere leeftijd hun top bereiken. Als dat bij Thibaut Courtois ook zo is, heeft België eindelijk een waardige opvolger voor Jean-Marie Pfaff en Michel Preud’Homme.

Foto bovenaan: scaryfootball.com.