Het beest van White Hart Lane

Buiten het veld een grappenmaker die creatief is met zijn haardracht. Binnen het veld een roofdier, in constante jacht op zijn prooi: de bal. Buiten het veld is hij Sandro Raniere, binnen het veld is hij THE BEAST. In beide gevallen is hij een baas.

Sandro Raniere Guimarães Cordeiro, geboren op 15 maart 1989 in Riachinho, Brazilië, begon zijn profloopbaan bij Internacional. Met deze club won hij in 2010 de Copa Libertadores en in datzelfde jaar verdiende hij een transfer naar Tottenham Hotspur. Hij kende aanvankelijk wat aanpassingsproblemen en kampte met blessures, maar is desondanks één van de populairste spelers geworden op White Hart Lane.

Wat Sandro zo geliefd maakt is vooral zijn gevoel voor humor en entertainment, dat zich aan ons openbaart via zijn Instagram-account en het YouTube-kanaal van Tottenham Hotspur. Sandro is een clown die graag geintjes uithaalt met zijn teamgenoten en met regelmaat zijn gitaar- en zangkunsten deelt met de rest van de wereld. Het meest kenmerkend zijn echter zijn uiterlijke uitspattingen. Blauw haar, ingenieuze baardcreaties, niets is hem te gek. Maar dan ook echt niets.

Hij lijkt inmiddels zijn rust te hebben gevonden in een kale kop, hetgeen uitstekend past bij zijn meest gewaardeerde karakteristiek: zijn imago als ‘beast’. Sandro is zo’n middenvelder die ballen afpakt en dan aan een ander geeft, alleen gaat dat ballen afpakken er nog wel eens wat hardhandig aan toe. Het feit dat hij wel eens een bitje draagt tijdens de wedstrijd zegt wel iets over de manier waarop hij duels ingaat; Sandro is het roofdier, de bal is de prooi, maar de man mét de bal wil nog wel eens mee de lucht in gaan.

Combineer Sandro’s grappenmakerij met zijn zelf verworven image en je krijgt dit pareltje:

Kan ie dan ook nog een beetje voetballen? Jawel, al is het verre van het prototype Braziliaanse balkunstenaar. Het is een specialist: duels, intercepties en tackles. Een soort Braziliaanse Nigel de Jong. Met de bal aan de voet is hij het comfortabelst als aan de andere kant van die bal de enkel van een tegenstander zit. Maar hij kan best ballen – en af en toe heeft ie zijn oprispinkjes.

In het huidige seizoen heeft het beest zich nog niet zo nadrukkelijk laten gelden. Het zal één en ander te maken hebben met het onrustige seizoen van zijn club Tottenham Hotspur. André Villas-Boas, met wie Sandro een goede relatie onderhield, werd ontslagen en onder zijn vervanger Tim Sherwood wil het allemaal nog niet zo lukken – zeker niet in wedstrijden tegen de top vier. Sandro lijkt ook niet echt in het systeem (als je het al zo mag noemen) van Sherwood te passen.

Wat dat betreft zou een eventuele komst van Louis van Gaal naar Spurs uitkomst kunnen bieden voor Sandro. Van Gaal en Brazilianen zijn weliswaar niet altijd een perfecte match, maar met Sandro gaat het klikken, dat kan niet anders. Het is een jongen mét een ruige werkwijze ten opzichte van zijn tegenstanders, maar zónder vedetteneigingen en zónder het steekje los van bijvoorbeeld collega Felipe Melo. Dat scheelt al een hoop.

Met de juiste taakomschrijving is Sandro in potentie nog steeds één van de betere verdedigende middenvelders van Brazilië. Maar mocht hij die potentie niet vervullen dan is en blijft hij nog altijd een rasentertainer. En natuurlijk een BEAST.