BV’s Toch Weer Fascinerende Leestips: week 13

Wat had je moeten lezen deze week? Wij zetten het weer voor je op een rijtje: Pro Modern Football, corruptie en machtsspelletjes binnen de FIFA (alweer), vreemde WK-ganger Afriyie Acquah, de toekomst van de Krim-clubs en Benfica (altijd lastig).

 

BuitenkantVoetlogoII

Voetblah – Echt voetbal kijken bij Schalke 04
24 maart 2014

Normaal gesproken is Voetblah behoorlijk Against Modern Football, maar nu Mr. Voetblah al knipogend op bezoek is geweest in de skybox van Schalke 04 is hij helemaal om. Het is natuurlijk vele malen leuker om voetbal te kijken tussen de vastgoedondernemers en de clubbestuurders met een bradwurst in mango chutney. Jammer alleen dat de vlaggen van het gepeupel op de stervelingentribune hinderlijk in de weg gezwaaid werden en niemand z’n bek gewoon dicht kon houden.

Futbolgrad – The Crimea Precedent – How Tavriya and FK Sevastopol remap European football
24 maart 2014

De Krim is nu van de Russen en ook het voetbal voelt de gevolgen. Krim-clubs Tavriya Simferopol en FK Sevastopol willen namelijk overstappen naar de Russische competitie. De UEFA staat daardoor voor een moeilijke keuze. Als ze dit toestaan worden ze de eerste internationale organisatie die de Krim als deel van Rusland erkent én zou bijvoorbeeld Celtic kunnen eisen om dan ook in de Engelse Premier League te worden toegelaten. Maar als Platini dit door Putins neus boort, krijgt hij misschien problemen met zijn hoofdsponsor Gazprom…

The Guardian – FIFA ethics investigator survives inside plot to overthrow him
25 maart 2014

Een nieuw dieptepunt in de geschiedenis van de FIFA. De boevenbende heeft een tijdje geleden een anti-boef, Michael Garcia, aangesteld om onderzoek te doen naar corruptie binnen de FIFA zelf. Volgens sommigen doet Garcia zijn werk echter iets te goed, en dus probeerden een aantal hoge mensen bij de wereldvoetbalbond hem eruit te werken. Dit werd gelukkig voorkomen, maar het is een nieuw teken aan de wand. Zo gaat men blijkbaar te werk bij de FIFA. Alles voor macht en invloed.

BBC Sport – Afriyie Acquah: Streets of Ghana to the World Cup – via Glentoran
26 maart 2014

Afriyie Acquah is de Ghanese ‘nieuwe Essien’, spelend bij Parma, eigendom van Hoffenheim, geboren in Sunyani en grootgebracht in… Noord-Ierland?! Op zijn twaalfde maakte Acquah de stap van Ghana naar Europa om zijn voetbaldroom na te jagen. Maar niet naar Barcelona of München, nee, naar Glentoran. Zo wordt Acquah waarschijnlijk de enige WK-ganger die in Noord-Ierland is opgeleid en de vraag is hoe goed hij was geworden als hij in een ‘normaal land’ was klaargestoomd voor het echte werk.

PortuGOAL.net – There’s little chance of a Dramatic Déjà vu for Benfica
28 maart 2014

Benfica, tegenstander van AZ in de Europa League, is nog op vier fronten actief. Ze staan eerste in de competitie, kunnen beide Portugese bekertoernooien nog winnen en zijn één van de favorieten in het tweede toernooi van Europa. Vorig jaar stonden ze er ongeveer hetzelfde voor, maar werd FC Porto op het laatste moment kampioen en versloeg Chelsea ze in de Europa League-finale. PortuGOALs Marco Lopes waarschuwt Europa echter: Benfica is nog beter dan vorig seizoen.

BioBV-Enzio