Pellè zit in ons hart – en op ons hoofd

Iedereen is in de ban van het Pellè-kapsel. Zo ook Thom, die vers in de brugklas zit en van krullenbol in Pellè-kopie veranderde. Yavne onderzoekt waarom Graziano’s haar het land veroverd heeft.

Schorem

Een aantal weken terug stond ik in Rotterdam op de bus te wachten, toen ik iemand heel hard m’n naam hoorde roepen. Ik keek achterom. Het was Thom, mijn kleine maatje die sinds kort op de middelbare school zit. “Yavne, ik ga vanavond naar de kapper en ik ga het helemaal anders doen!” De kleine krullenbol keek me verrukt aan. “Ik ga Pellè-haar nemen!” Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik dacht dat dit geen goed idee was: Thom heeft een bol gezichtje, in tegenstelling tot Pellè, hoe zou dit haar hem ooit goed staan?

Hij vroeg me nog: “Je weet toch wel wie Pellè is?” Mijn antwoord: “Ja, die voetballer bij Feyenoord… Met dat haar.” Hiervoor was ik altijd blij geweest dat ik ten minste van één voetballer nog z’n naam (én voornaam!!) wist, maar nu bleek dat ik alleen maar wist wie hij was omdat de ene helft van Nederland smoorverliefd werd op die jongen en de andere helft z’n haardracht aannam. Zelfs op het nieuws werd (toen nog) over Pellè gepraat omdat jongetjes massaal naar kappers en barbieren trokken om de zogenaamde ‘schoolboy-scheiding’. (Dit is op zich een vooruitgang wanneer je ervan uitgaat dat hiervoor hetzelfde gebeurde, maar dan met de ‘Justin Bieber-coupe’). Heel Nederland wil die ingeschoren scheiding en een glimmende kuif die in centimeters precies zo groot is als je voorhoofd. Graziano Pellè heeft de jaren Vijftig in onze harten en op ons hoofd teruggebracht.

Zelfs bij mij. Ik heb de hele man nog nooit op het veld gezien, en toch is hij de enige voetballer die ik zou herkennen zonder tenue. Dat zegt heel veel. Zo kwam ik er net pas achter dat hij in 2007 voor AZ speelde. In de tijd dat zijn hoofd nog bedekt was met stekeltjes, alsof hij in groep 8 zat en naar de kinderdisco ging waar ze Jody Bernal draaiden. Het is waarschijnlijk aan mijzelf te wijten dat deze pagina’s in de geschiedenis één groot zwart gat zijn, maar ik zie de keuze voor zijn coupe als een meesterzet. Zou dit vanuit het bestuur van de club komen? “Hey, jij daar. Ja, jij. Als jij nou je haar zo en zo gaat dragen en ervoor zorgt dat dat gezicht en die lach van jou nog beter uitkomen, dan loopt heel vrouwelijk Nederland achter je aan en mannelijk Nederland wordt jaloers dat ze vaker aan jou denken dan aan hen.” Tja, sport blijft marketing.

Inmiddels staan de kam en het potje gel van Graziano al tentoongesteld in het Feyenoord Museum. Zo ver heeft hij het dus al geschopt bij Feyenoord, maar is dit vanwege zijn spel? Ik zou het niet weten, ik heb er geen verstand van verder. Wel bleek toen ik Thom een paar dagen later zag dat zelfs hem, met z’n bolle snoetje, een gelikte coupe stond. Misschien is dat het geheim ervan: het staat iedereen. Eén ding is zeker: met het Pellè-kapsel heb je in ieder geval niet “het gezicht van een Ajax-supporter”.

BioBV-Yavne