Mijn eerste date met Borussia Mönchengladbach

Op de ‘Bucket List’ van elke voetballiefhebber staat waarschijnlijk het bezoek aan een buitenlandse voetbalwedstrijd.  Omdat Duitsland lekker dichtbij, en mede daardoor betaalbaar is, wist Borussia Mönchengladbach me te verleiden tot een eerste date, dus samen met drie vrienden ging ik richting Ruhrgebied.

10003593_718884604798616_1138683483_o

En om maar meteen eerlijk te zijn: De eerste indruk was niet geweldig. Het stadion past perfect bij de stad Mönchengladbach: lelijk. Beton en staal overheersen. Niet dat dat veel uitmaakt voor de sfeer. In het centrum van de stad dronken BMG-supporters een biertje en aten een currywurst (aanrader!), terwijl supporters van Hertha BSC (de tegenstander later die dag) gewoon vrij rond konden lopen. Ook bij het stadion gingen de fans van beide ploegen gezamenlijk richting stadion.

Na het inchecken van ons kaartje en een halfslachtige fouilleeractie, namen we de treden naar onze zitplek. Onderweg hoorden we al het fantastische clublied van Borussia Mönchengladbach. Als echte supporters hadden we het al even geoefend in de auto. Wij verwachtten een mars, a la de Sparta-mars of iets met ‘brüder’ en ‘vorwärts’. We zaten er compleet naast, door het stadion schalt voor elke wedstrijd een rocknummer waar bands als Kane nog een punt aan kunnen zuigen.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=Rc47OY0CQeQ&w=420&h=315]

 

Eenmaal op onze stoel, bleek dat echte schoonheid toch echt van binnen zit. Niet alleen de thuissupporters maakten de volle negentig minuten herrie, ook het stampvolle uitvak was de gehele wedstrijd te horen. Ook bij een 3-0-achterstand. Niets leek het humeur en de sfeer te verpesten. De oersaaie tweede helft, waarin BMG het na drie goals wel mooi vond, niet. De kansloosheid van ‘hun cluppie’ Hertha BSC in de hele wedstrijd niet. Zelfs de redelijk irritante reclames tijdens dode spelmomenten niet.

Mijn eerste date met Borussia Mönchengladbach is goed bevallen. Het voetbal is acceptabel (en duidelijk wannabe-Bayern, maar who cares?), de sfeer is fantastisch, de kaartjes zijn betaalbaar en het is slechts een halfuurtje van Venlo verwijderd. Football love is just around the corner.

Bio-Ruben