BV’s Op El Clásico Wachtende Leestips: week 12

De Leestips van deze week staan deels in het teken van El Clásico (vandaar dat ie op maandag is). Verder hebben we de verliezers van Vitesse, Rivaldo, voetbalhandel 2.0 en de tentakels van het Russische Gazprom.

BuitenkantVoetlogoII

Goal.com – “Dingen kunnen gebeuren, toch Piet?”
17 maart 2014

Voordat Barack Obama en zijn Beast de feestvreugde van de Eredivise kwamen verstoren, werd Vitesse van de mat geveegd door PSV. De grote schlemiel was keeper Piet Velthuizen, die een kapitale blunder maakte. Guus Hetterscheid interviewde onder meer Pietje voor dit kijkje in het Vitesse-kamp, waar het enigszins knettert in de strijd om Europees voetbal. “Ik ben geen robot, ik ben een man met ballen”, aldus Pietje Velthuizen. Ondanks het verlies van Theo Janssen moet je voor de quotes nog steeds in Arnhem zijn.

ESPN FC – Amid a sad farewell, Rivaldo finally feels the love
17 maart 2014

Het kreeg niet heel veel aandacht in Nederland, maar afgelopen week stopte één van de voetballegendes van de afgelopen decennia. Misschien komt het doordat ie veel te lang doorvoetbalde, maar in dit artikel wordt duidelijk dat dat Rivaldo juist siert. Anders dan de Ronaldo’s, de Ronaldinho’s en de Adriano’s, rustte Rivaldo nooit op zijn lauweren. Altijd ging hij door, op zoek naar bevestiging, waardering. Een instelling die van hem een topper maakte, en een on-Braziliaanse held.

Bloomberg – Soccer Club With 200 Fans Earns $14 Million From Transfers
19 maart 2014

Dit is het verhaal van de Uruguayaanse tweede divisie-club Deportivo Maldonado. De club werd in 2010 overgenomen door een Amerikaan en een Brit die een slim handeltje opzetten: Europese clubs kunnen transfers via hun club laten gaan, wat dankzij Uruguays gunstige belastingklimaat veel geld kan schelen. Onder meer FC Porto, Juventus en zelfs Real Madrid maken gebruik van dit slimme maasje in de wet, dat voorlopig nog lang niet gedicht lijkt te kunnen worden.

Futbolgrad – Gazprom Football Empire – the creation of a global image campaign
19 maart 2014

Niet alleen Amerikanen en Engelsen zijn goed in shady deals, ook de Russen kunnen er wat van. Het prima blog Futbolgrad zocht voor je uit hoe Gazprom, die van die irritante reclames vlak voor de Champions League-uitzendingen, steeds meer macht krijgt in de voetbalwereld. Zenit, Schalke, Rode Ster Belgrado en Chelsea zijn al onderdeel van het netwerk waarin Vladimir Putin persoonlijk de transfer van Manuel Neuer van Schalke naar Bayern probeerde te stoppen. Moraal van het verhaal: Gazprom = Kremlin.

Sports Illustrated – Jonathan Wilson: Barcelona’s classic Clásico defeat of Real leaves tight Spanish title race
23 maart 2014

Dit lijkt een random El Clásico-wedstrijdverslag, maar dat is het niet. Het is eigenlijk een opiniestuk rond de volgende stelling: zowel Barcelona als Real Madrid verdedigt gruwelijk slecht. Waar Cristiano Ronaldo, Messi, Neymar en Di María uitblinken, vallen Sergio Ramos, Marcelo en Dani Alves door de mand. Hoe moet dat met deze topclubs in de Champions League? De aanval is de beste verdediging, maar de Spaanse giganten maken het wel erg bont. Intrigerend stuk.

BioBV-Enzio