Clubs uit Zuid-Limburg: vereenigt u!

rmfc-limburg

Er zijn maar weinig mensen in de voetbalwereld die het woord in de mond durven te nemen. Bang om weggehoond of uitgescholden te worden. Als je het over een fusie van voetbalclubs hebt, beginnen supporters meteen te schuimbekken. Alsof je hen vertelt dat er een pedofiel in de straat woont. De ogen gaan op de ‘staarstand’ en de ademhaling versnelt. Toch is het niet voor niks dat het f-woord steeds terugkeert. Wij van Buitenkant Voet hebben getracht een fusievoorstel te schetsen, waar iedereen blijer en beter van wordt: RMFC Limburg.

FC Limburg, of Sporting Limburg, is al jaren een issue. De provincie kent vier profclubs, waarvan er slechts één in de eredivisie speelt: Roda JC Kerkrade. MVV Maastricht, VVV Venlo en Fortuna Sittard spelen een divisie lager. En met een beetje pech spelen ze volgend seizoen allemaal in de Jupiler League. Roda draagt momenteel de rode lantaarn, en van de andere drie heeft alleen VVV enige kans om de Eredivisie te bereiken.

Een fusie kan verschillende voordelen hebben. Door Roda JC, MVV en Fortuna bij elkaar te nemen, heeft Zuid-Limburg nog maar twee voetbalclubs. Dat klinkt treurig, maar de laatste jaren probeert de regio zich juist enorm te profileren. En zou daar een financieel gezonde voetbalclub die in de eredivisie meedoet in de strijd om Europees voetbal niet enorm bij helpen? Zo heb je ook meteen een mooie, regionale shirtsponsor. In plaats van Toverland, Drinkwater of Fitland.

De zes gekleurde lijnen verwijzen naar de drie 'oude' clubs. Het blauw staat symbool voor Zuid-Limburg

De zes gekleurde lijnen verwijzen naar de drie ‘oude’ clubs. Het blauw staat symbool voor Zuid-Limburg

Een club in de regio Zuid-Limburg betekent een achterland van ruim 600.000 inwoners. Daar zitten veel potentiële voetbalfans tussen, de één wat vermogender dan de ander. Een mooi, modern stadion met een capaciteit van 32.500, als je het aantal plekken in de stadions van de drie huidige clubs bij elkaar optelt, is mogelijk. Een veiliger optie zou zijn om te beginnen met 30.000 stoeltjes, met een mogelijkheid tot uitbreiding.

En waar moet dat stadion dan komen? Laten we voor de gulden middenweg kiezen. Of meer: de gulden middengemeente. Valkenburg aan de Geul, kortweg Valkenburg, ligt namelijk ongeveer in het midden van de steden Kerkrade, Maastricht en Sittard. Ideaal dus, geen gebekvecht wie van de drie het stadion krijgt, maar gewoon een nieuwe plek aanwijzen. En het is al eerder geopperd om daar het stadion van de fusieclub Sporting Limburg/FC Limburg te bouwen.

Het thuistenue bevat de kleuren van Zuid-Limburg, het uittenue heeft de kleuren van de gemeente Valkenburg

Het thuistenue bevat de kleuren van Zuid-Limburg, het uittenue heeft de kleuren van de gemeente Valkenburg

Nu begrijp ik dat de naam RMFC Limburg misschien niet echt lekker klinkt. Het is ook maar een werktitel. Zoals vaker gebeurt bij fusies, is ook hier een buiging naar het verleden gemaakt. RMF staat voor Roda, MVV, Fortuna. De C staat vanzelfsprekend voor Combinatie. Omdat Sporting Limburg en FC Limburg een negatief imago hebben door eerdere fusieplannen, koos ik voor deze naam. Maar er is ruimte voor discussie. Een bijnaam is snel verzonnen, namelijk de Blue Falcons, vrij naar het blauwe thuisshirt en de nieuwe standplaats Valkenburg.

Het gaat veel mensen enorm veel pijn doen, zo’n fusie van drie clubs. Maar de pijn zal niet veel minder zijn, als al die clubs straks in de Jupiler League wegkwijnen. En dat scenario is realistischer, en dichterbij dan je denkt.

Bio-Ruben