BV’s Graziano Pellè-loze Leestips, week 9

BuitenkantVoetlogoII

Graziano Pellè. De man en zijn daden werden de hele week besproken en het Klassieker-vuurtje werd er flink mee opgestookt. Maar de Italiaanse halfgod (die natuurlijk gewoon geschorst had moeten worden) zal toch echt nog wat meer lichtmasten en doelpalen neer moeten maaien om weer eens in onze Leestips te verschijnen. Of een quenelle moeten doen. Nicolas Anelka deed dat wel, en hij zit dus wel in onze Leestips. Samen met de chaos bij Lazio Roma, de beste 20 linkspoten van dit moment, de ‘boksersziekte’ die het voetbal in is geslopen (of gekopt) en de Wereldkampioen Aller Tijden.

Half Drie – Brazilië-Argentinië 3-4
ergens deze week

Argentinië is Wereldkampioen Aller Tijden! Halfdrie.nl heeft haar schitterende project afgerond met deze finale, tussen de Zuid-Amerikaanse grootmachten. Dunga, Garrincha, Pelé en Ronaldo tegen Passarella, Maradona, Messi en Di Stefano. Dat kan alleen maar vuurwerk opleveren, en dat doet het ook. Twee extreem aanvallende ploegen zorgden samen voor een ode aan hoe voetbal gespeeld hoort te worden, resulterend in een overwinning van Argentinië. Want wie kan er op tegen Maradona én Messi, plus Di Stefano?

Eurosport – Mutinous fans leave Lotito’s Lazio reign at tipping point
25 februari 2014

Zoals de schrijvers van Halfdrie totale helden zijn, zo is James Horncastle ook een held. Dat hij voor een soort vreemd incestkind van Eurosport en Yahoo! schrijft is hem al snel vergeven dankzij zijn prachtige stukken over het Italiaanse voetbal. Hier eentje over Lazio Roma, de club die momenteel in chaos verkeert. De hooligans willen van de eigenaar Lotito af, Lotito wil van de hooligans af, en de mafia zouden ook stiekem hun steentje bijdragen. En de communisten, natuurlijk. Zoiets kan alleen in Italië.

Bleacher Report – Ranking the 20 Greatest Left-Footed Players in the Game Right Now
26 februari 2014

Ja, linkspoten. Geniale gekken. Zelf ben ik ook een linkspoot, maar deze lijst zal ik nooit halen. Spelers die er wel in staan zijn de gebruikelijke Gareth Bale en Lionel Messi, maar voor de echte voetbalnerds werden ook mannen als Antoine Griezmann, Daniel Sturridge en Xherdan Shaqiri toegevoegd. Al met al een vermakelijke lijst, waarin zowel verdedigers, middenvelders, aanvallers en zelfs een verdwaalde keeper het tegen elkaar opnemen. En veel van hen zijn ook nog eens geniale gekken. Zoals dat hoort bij linkspoten.

The New York Times – Brain Trauma Extends to the Soccer Field
26 februari 2014

Als The New York Times over voetbal gaat schrijven kun je twee dingen verwachten: een veelvuldig gebruik van het lelijkste woord op aarde (namelijk ‘soccer’) en een artikel dat er echt toe doet. Zo ook dit goed opgebouwde artikel over Patrick Grange, de Amerikaanse net-niet-helemaal-prof die op 29-jarige leeftijd overleed aan ALS. Bij onderzoek naar Grange’s hersenen kwam men erachter dat hij de hersenziekte CTE had, beter bekend als de ‘boksersziekte’. Een ziekte waarvan je hersenen in principe deels afsterven. Ook (te) veel American Footballers sterven eraan en nu lijkt door het herhaaldelijk koppen van een voetbal CTE een gevolg te kunnen zijn. Stof tot nadenken.

SBNation – Anelka supsension: 5 games feels far too few
28 februari 2014

Nicolas Anelka, Monsieur Quenelle. Het eeuwige enfant terrible dat het wel een goed idee vond om een doelpunt te vieren met een antisemitisch handgebaar. Anelka bepleitte dat hij niet wist dat de ‘quenelle’ iets kuts betekende, maar dat hij puur zijn Franse vriend met een hele ingewikkelde Afrikaanse naam die komiek schijnt te zijn wilde steunen. Vijf wedstrijden schorsing kreeg hij uiteindelijk, maar Andi Thomas vindt dat veel te weinig. En dus schrijft hij de Franse spits totaal aan flarden in dit even slimme als brutale meesterwerkje. Stiekem ook een mooi stuk tégen de ‘straf’ van Graziano Pellè.

BioBV-Enzio