10 spelers om te scouten in de Europa League

10SPELERSOMTESCOUTENINDEEUROPALEAGUE

Februari is bezig en dat betekent niet alleen Olympische Spelen, maar ook Europees voetbal, eindelijk! Over een week gaan wij je verklappen op welke spelers je moet letten tijdens het vervolg van de Champions League, maar als voorproefje nu eerst vast tien toekomstige toppers die je aan het werk kunt zien in de Europa League. De wat bekendere namen als Eliaquim Mangala (FC Porto), Juan Cuadrado (Fiorentina), Nicolás Gaitán (Benfica) of de talenten van Juventus laten we voor wat ze zijn, hier zijn enkele spelers die nog niet de aandacht krijgen die ze stiekem wel verdienen. Tien namen, tien talenten, geniet er van.

Jelle-Vossen

Jelle Vossen (24) – KRC Genk

Met al vijf goals in de Europa League dit jaar en tien doelpunten in België is Jelle Vossen ook dit seizoen weer plezant op dreef. Als aanvoerder en sterspeler van Genk zit hij duidelijk aan zijn top in de Jupiler Pro League en het lijkt een kwestie van tijd voor hij de stap naar een grotere competitie maakt. Aston Villa wil hem hebben en ook PAOK Saloniki zat achter hem aan. Maar als hij met zijn neus voor doelpunten nog wat indruk kan maken in de Europa League en wie weet op het WK, kan Vossen weleens nog een treedje hoger klimmen.

9ff62

Alexandre Lacazette (22) – Olympique Lyon

Terwijl Olympique Lyon als een kaartenhuis in elkaar aan het storten is, blijft Alexandre Lacazette als één van de weinige azen over. Hij heeft zich van een dreigende vleugelspeler ontwikkeld tot een scorende spits, met twaalf competitiegoals is hij topscorer van de voormalige Franse grootmacht. Samen met Maxime Gonalons, Clément Grenier, Samuel Umtiti en Bafetimbi Gomis houdt hij de eer van Lyon nog enigszins hoog en probeert hij in Europa nog wat succes te boeken, aangezien het seizoen in Frankrijk toch al lang en breed merde is. En daarna zal Lacazette hopen op een WK en een mooie transfer om het zinkende schip te kunnen verlaten.

85853_onur-kivrak_1

Onur Kivrak (25) – Trabzonspor

Als je als keeper van Trabzonspor opvalt bij Manchester United dan doe je iets goed. Oké, ze wilden ‘m niet als vervanger van David de Gea maar als tweede goalie, toch zegt het iets over de reputatie van Onur Kivrak. Het gaat misschien wat ver om hem te vergelijken met Rüstü, maar het lijkt erop dat de Turken met deze indrukwekkende verschijning weer een echte topkeeper in huis hebben. Of hij met Trabzonspor potten zal kunnen breken in de Europa League is nog even de vraag, maar de Turkse subtoppers hebben geen onaardig elftal. Met Kivrak als laatste slot op de deur kan het weleens een stuntploeg worden.

FUTEBOL - Markovic jogador do Benfica

Lazar Markovic (19) – Benfica

Misschien een wat bekendere naam dan de rest in deze lijst, aangezien hij al maanden de hemel in wordt geprezen als misschien wel het grootste Oost-Europese talent sinds Luka Modric. De vleugelspeler heeft een balbehandeling waarvoor Piet de Visser naar Roman Abramovich rent om hem te vragen om een vliegticket naar Lissabon en hij bezit een brille die zijn landgenoot Miralem Sulejmani alleen nog in dromen over zijn sc Heerenveen-tijd heeft. Hij is onderdeel van het Doyen-netwerk, dus wees niet verrast als hij volgend jaar opeens voor Chelsea of AS Monaco speelt.

giuliano3_dnipro_div

Giuliano (23) – Dnipro Dnipropetrovsk

Toen hij als groot Braziliaans talent van Internacional naar de Oekraïense subtoppers van Dnipro Dnipropetrovsk vertrok leek Giuliano geen al te slimme move te maken. Maar nu we drie jaar verder zijn kunnen we stellen dat hij het slim aangepakt heeft. Elke week kan de aanvallende middenvelder zijn snelheid, techniek en creativiteit laten zien terwijl de Oekraïense en Russische topclubs meekijken. Net als Felipe Scolari. Verwacht wat mooie dingen van Giuliano in het vervolg van deze Europa League, samen met Yevhen Konoplyanka (die eigenlijk nog wat beter is, maar daardoor te goed voor dit artikel).

Lazio - Apollon

Keita Baldé Diao (18) – Lazio Roma

Eén van de vele talenten die hun diploma haalden op FC Barcelona’s La Masía en vervolgens ergens anders hun kunsten gingen vertonen. De Spaanse Senegalees vertrok in 2011 naar Lazio Roma, waar hij inmiddels grote indruk heeft gemaakt. Manchester City en Liverpool azen al op de spits, die in de Europa League al vier assists gaf in zes wedstrijden. Keita is tweebenig, razendsnel, laat graag zien hoe goed hij kan dribbelen en geeft dus heerlijke voorzetten. Als hij ook nog meer een killer wordt voor de goal, kan dit één van de toekomstige Afrikaanse sterren worden. Als Spanje hem niet wegkaapt.

ben-davies_2456843b

Ben Davies (20) – Swansea City

Terwijl heel het Engelse voetbaljournalistengilde collectief klaarkomt van ‘de nieuwe Ashley Cole’ Luke Shaw, hebben de Britten nog een ander groot talent voor de linksbackpositie: Ben Davies. Het is alleen wel een Welshman. Liverpool wilde al acht miljoen pond neerknallen voor Davies, die wordt gezien als één van de grootste talenten van de Premier League (na Luke Shaw dan). De zeer complete linksback speelde al 67 wedstrijden in het eerste van The Swans en zou wel eens de partner in crime van Gareth Bale kunnen worden op een linkerflank die de mensen in Wales zich nog lang zullen heugen.

172522__max_news

Fred (20) – Shakhtar Donetsk

Mijn persoonlijke favoriet in deze lijst. De Braziliaanse middenvelder heeft een flair, een balbehandeling en een overzicht zoals je dat zelden ziet. Afgelopen zomer legden de Oekraïeners vijftien miljoen euro neer bij zijn oude club Internacional en nu zijn ze bezig hem ‘rustig te brengen’. Hij moet voorlopig concurreren met zijn landgenoten Alan Patrick, Wellington Nem en Douglas Costa, maar als die straks bij Europese (sub)topclubs spelen is het de beurt aan Fred. Of hij ooit een internationale ster gaat worden is nu nog niet te voorspellen, maar dat hij een lust voor het oog gaat worden staat vast.

SOCCER - RBS vs Rapid

Kevin Kampl (23) – Red Bull Salzburg

Samen met Europa League-topscorer Jonathan Soriano de grootste angst van Ajax. De Sloveense middenvelder gaf in dertig officiële wedstrijden dit seizoen al achttien assists en schoot er zelf ook nog tien in. Kampl mislukte bij Bayer Leverkusen, maar inmiddels zit Fenerbahçe achter hem aan. Kampls reactie? Ik ga liever naar Arsenal. De excentriekeling, met zijn opvallende kapsel en parodie op Mario Balotelli’s beroemde shirt-uit-en-JUICHEN-actie op het EK van 2012 is degene die kleur geeft aan de saaie reclameclub uit Salzburg. Een kleur met een, wellicht, voor Ajax donker randje.

fabian-schar-basel_3019745

Fabian Schär (22) – FC Basel

In 2008 wonnen Schärs Basel-buddies Xherdan Shaqiri en Granit Xhaka met Zwitserland Onder-17 het EK. Shaqiri (Bayern München) en Xhaka (Borussia Mönchengladbach) hebben inmiddels – met wisselend succes – een volgende stap gemaakt, maar Schär speelt nog altijd voor FC Basel. En daar heeft hij geen spijt van. De grote en ijzersterke verdediger wordt bij vrijwel elke topclub die nog een verdediger kan gebruiken (Borussia Dortmund, Manchester United) ergens bovenaan het boodschappenlijstje gezet. In de Europa League en op het komende WK kan Schär zich nog één keer tonen voor hij zijn vriendjes Shaqiri en Xhaka achterna gaat.

Oké, de Europa League mag dan een saai imago hebben van tweederangs competitie vol mislukte Oostblok-clubs, maar er valt (nu die verschrikkelijke poulefase erop zit) genoeg te genieten in het tweede toernooi van Europa. Er loopt zat talent rond en er volgen heel wat mooie wedstrijden (moraal van het verhaal-alert!).

BioBV-Enzio