BV’s Niet Te Stuiten Leestips: week 5

BuitenkantVoetlogoII

De Leestips verschijnen deze week zowaar eens op de dag waarop ze eigenlijk gepubliceerd moeten worden. Dus het is allemaal nog lekker actueel. We hebben deze week uitstervende Engelse managers, Holocaust-ontkenners, het WK Aller Tijden, schimmige deals van Roman Abramovich en consorten en natuurlijk Transfer Deadline Day voor je in de aanbieding. Stuk voor stuk goede stukken, dus jouw weekend kan alvast niet meer stuk. Of wordt in ieder geval stukken beter.

FourFourTwo – Why football is too tolerant of anti-Semitism
27 januari 2014

Met Nicolas Anelka als lichtende en tegelijkertijd schrijnende voorbeeld, zijn de anti-semitisten en holocaust-ontkenners steeds nadrukkelijker aanwezig in de voetballerij. Darren Richman van FourFourTwo vindt dat er niet hard genoeg wordt opgetreden tegen spreekkoren, handgebaren en ‘humor’ die duidelijk anti-joods zijn. Ook binnen de FIFA zijn ze lekker bezig, in 2003 zei de hooggeplaatste Julio Grondona nog dat “joden niet van hard werken houden”. Een mentaliteitsverandering is geboden.

Bleacher Report – Is Man Utd’s David Moyes Among the Last of the Traditional Football Managers?
29 januari 2014

David Moyes is de opvolger van Sir Alex Ferguson, één van de succesvolste managers aller tijden. Het fenomeen ‘manager’, dat eigenlijk alleen in Engeland echt een succes is geweest, is echter langzaam aan het verdwijnen. De ene na de andere Engelse club, ook op de lagere niveau’s, kiest voor het Europese model (de Engelsen zien zich blijkbaar niet als Europeanen). Moyes is één van de laatste sterkhouders van het managersgilde, maar de beroepsgroep lijkt gedoemd uit te sterven.

Half 3 – Nederland – België 1-0 (1-0)
Ergens deze week

Voetbalhistorisch magazine Half 3 is bezig met een extreem cool project: het WK Aller Tijden. Ze hebben van de beste landenteams uit de voetbalgeschiedenis de sterkst denkbare teams samengesteld, en laten die het tegen elkaar opnemen in mooi geschreven wedstrijdverslagen. Deze week versloeg Nederland, met onder meer Jaap Stam, Ruud Gullit, Johan Cruijff en Arjen Robben samen in één team, het België van Eric Gerets en René Vandereycken met 1-0. Nederland treft nu Frankrijk in de kwartfinale.

The Guardian – Questions for Chelsea over links to third-party ownership of players
30 januari 2014

Roman Abramovich’ arm blijkt nog verder te reiken dan al gedacht werd. Na een sterk staaltje onderzoeksjournalistiek van The Guardian komt aan het licht dat Chelsea via een aantal bedrijven allerlei opties heeft bedongen op spelers via het in Engeland verboden ‘third party ownership’. Geen van deze spelers voetbalt in Engeland en dus is Chelsea niet in overtreding, maar het toont nog maar eens aan hoe ver de world domination-praktijken van de rijke Rus gaan. En wie helpt hem daarbij? Juist, supermanager Jorge Mendes, over wie Ruben al artikelen vol schreef.

VICE – Trying to Understand Why Transfer Deadline Day Exists
31 januari 2014

De hipsters van VICE schrijven normaal gesproken niet over zoiets niet-mysterieusachtig cools als voetbal, maar nu hebben ze de briljante Graham Ruthven ingeschakeld om een hilarisch stuk te schrijven over Transfer Deadline Day, dat eigenlijk maar een triestig mediaspektakel is, uitgevonden door media mogul Rupert Murdoch en diens altijd maar om meer biljetten schreeuwende portemonnee. Maar toch heeft de dag wel iets moois, iets hoopgevends voor alle miljoenen supporters die hopen dat de obscure spits die een kwartier voor de deadline is aangetrokken, hen naar glorie zal gaan spelen in de komende maanden.

BioBV-Enzio