Mail aan Heitinga

Stan schreef ooit een e-mail naar Johnny Heitinga en kreeg antwoord. Nu besluit hij een nieuwe brief te schrijven aan de verdediger, zodat hij misschien weer terug naar de Eredivisie komt.

Beste Johnny,

Misschien dat je me nog kent. Ik heb je in 2006 een e-mail gestuurd. Ik heb hem niet meer, maar hij moet er zo hebben uitgezien: Beste John Heitinga, ik ben heel erg fan van jou. Je bent een heel goede verdediger en een echte Ajacied. Wil je alsjeblieft je hele leven bij Ajax blijven? Groetjes van je grote fan.

Ik heb Wesley Sneijder toen iets soortgelijks gestuurd. Van hem kreeg ik niets terug en in de zomer vertrok hij naar Real Madrid. Jij reageerde wel, dat vind ik nog steeds tof van je. Je schreef dat je graag je hele loopbaan het Ajax-shirt zou willen dragen, maar ook zo je ambities had: je wilde naar het buitenland. Een realistisch antwoord, precies zoals ik je had ingeschat.

Je buitenlanddroom kwam uit. Je ging óók naar Madrid. Naar Atlético, omdat de absolute wereldtop niet voor je was weggelegd. Dat klinkt onaardig, maar het is de realiteit. Omdat je keurig op mijn mailtje had gereageerd, toonde ik begrip en ben ik je blijven volgen. Of Wesley zijn centen in Istanboel, Machatsjkala of de hoofdstad van Zimbabwe verdient, kan me gestolen worden. Hoe mooi zijn vrouw ook is en hoe blij zijn broertje ook is dat hij het broertje van is.

Ik denk niet dat je je mijn mail nog kan herinneren. Dat geeft niet, Johnny, want ik ben jou niet vergeten. Ondanks dat je alleen nog actief bent in het voetbal doordat elke week je naam op het wedstrijdformulier van Everton staat. Bij de reserves. To the point: ik ga je, in mijn tweede en laatste mail, advies geven. Omdat iemand het moet doen.

Ik schrok toen ik op internet enkele quotes van je zaakwaarnemer Rob Jansen las. Jullie zoeken een club in een topcompetitie en willen via die weg naar het WK. Zet het uit je hoofd, John. Doe alsjeblieft wat je in 2006 naliet: luister naar mij. Breek met Rob, want die zal jou onderbrengen bij een club die hem het meeste geld oplevert.

Ja, Johnny, je leest het goed. Mijn toon is wat kritischer dan in de smeekbede van destijds. Het gaat nu om jou. Jij bent Heitinga, de verdediger die dertig is en ten minste nog één keer wil stralen op een groot toernooi. Dat kan niet als Rob jou straks onderbrengt bij een club die je voor een prikkie bij Everton weghaalt en af en toe laat invallen in het tweede bekertoernooi.

Kom naar Nederland, John. Het maakt geen flikker uit voor welke club je kiest. Ik las, één bericht onder dat over jou en Rob Jansen, dat NEC nog een centrumverdediger zoekt. Zoiets is al prima. Ga voetballen in De Goffert, of desnoods bij PEC Zwolle. Die clubs zitten nog in de KNVB Beker. Het is je zo gegund, John, een prijsje erbij op je CV. In de Eredivisie zal je weer spelen, je niveau weer halen, de echte Johnny Heitinga zijn. De Heitinga die droomt van een buitenlandse carrière, maar beseft dat de realiteit is zoals ‘ie is: Heracles-thuis, Cambuur-uit en als het meezit een potje in de Arena of De Kuip. Het zijn plekken waar menig speler dit seizoen een uitverkiezing voor Oranje afdwong.

John, je hoeft niets terug te sturen. Ik doe alleen een beroep op de realistische Heitinga, die je bleek toen je me in 2006 terugmailde. Luister naar me, voor je eigen bestwil. Met Joël Veltman gaan we de oorlog niet winnen in Brazilië. Dan heb ik liever de centrumverdediger van NEC. En dat kan jij dus zijn, John. Ik reken op je.

Liefs, Stan